Ook de productie van de elektrische Volkswagen ID.3 in het Duitse Zwickau moet eraan geloven. Vanaf aanstaande vrijdag staat de productieband stil
Volledig scherm
Ook de productie van de elektrische Volkswagen ID.3 in het Duitse Zwickau moet eraan geloven. Vanaf aanstaande vrijdag staat de productieband stil © REUTERS

Volkswagen stopt met auto's produceren

updateVolkswagen, de grootste autofabrikant ter wereld, stopt aanstaande vrijdag met het produceren van auto’s in vrijwel alle fabrieken. Dat melden Duitse media op basis van bronnen in de ondernemingsraad. Vanaf maandag worden er ook geen Audi's meer gemaakt.

Tal van autofabrikanten sluiten hun vestigingen. Zij doen dit om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Bij Volkswagen zouden al meerdere productiemedewerkers positief getest zijn op het coronavirus. In het overleg tussen de ondernemingsraad en de directie van VW kwam naar voren dat vooral de mensen aan de productielijnen gevaar lopen, omdat zij schouder aan schouder werken.

Intussen zien de fabrikanten ook dat wereldwijd de autoverkoop instort. Bovendien hebben zij steeds meer moeite om aan onderdelen te komen. Autofabrikanten hebben de afgelopen decennia geleerd om geen grote voorraden aan onderdelen op te bouwen. Dit ‘just-in-time’ principe bespaart kosten, maar lever de fabrikanten nu problemen op.  Zo was er de afgelopen weken al snel een tekort aan onderdelen uit China en Zuid-Korea, waar het coronavirus eerst toesloeg.

Audi sluit vanaf maandag de fabriekspoorten in heel Europa. Renault heeft aangekondigd om 12 fabrieken in Frankrijk te sluiten. Daar werken 18.000 mensen. PSA, het moederbedrijf van Peugeot, Citroën en Opel, sluit alle autofabrieken in Europa. Het gaat hierbij om 15 fabrieken in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Polen, Groot-Brittannië, Slowakije en Portugal. Ook bij Fiat, Ferrari en Lamborghini is de autoproductie stilgelegd. Bij het Spaanse Seat staan sinds gisteren alle productiebanden stil.