Volledig scherm
© Volkswagen

Volkswagenconcern kan geen milieuvriendelijke auto's meer leveren

De nieuwe WLTP-emissietest veroorzaakt chaos in de auto-industrie. Vooral het VW-concern lijkt getroffen. Ironisch genoeg zijn er daardoor bij Volkswagen geen milieuvriendelijke modellen meer beschikbaar.

Klanten die een auto aanschaffen bij het VW-concern, kunnen grote problemen verwachten, meldt het Duitse opinieblad Der Spiegel. Voor modellen met hybride en aardgasaandrijving worden momenteel geen bestellingen geaccepteerd, zei een Duitse VW-woordvoerder. Redenen voor de stop zijn problemen met nieuwe uitlaatgastesten. VW wees ook op modelveranderingen en technische veranderingen, die tot ongemak voor klanten leidden. 

Hybride voertuigen kunnen pas in 2019 worden besteld, aardgasauto's zijn in het vierde kwartaal van 2018 opnieuw te bestellen, aldus de woordvoerder. VW en ook andere fabrikanten - zoals Porsche - slagen er momenteel niet in om alle voertuigen te laten certificeren volgens de WLTP ('Worldwide Harmonized Light Vehicles-testprocedure'). Bij VW worden daarom naar schatting 200.000 tot 250.000 auto's binnen de hele VW-groep te laat uitgeleverd.

"We zullen de komende maanden 30 tot 50 procent minder varianten kunnen aanbieden", zei VW-baas Herbert Diess een paar dagen geleden. In totaal moeten meer dan 260 motor- en versnellingsbakcombinaties opnieuw worden gemeten en opnieuw worden geregistreerd. Volgens de woordvoerder moeten ook kopers van puur elektrische voertuigen zich opmaken voor lange levertijden van momenteel maximaal zeven maanden. Hij sprak van een 'vrij hoge vraag', waardoor de capaciteit meerdere keren was verhoogd. "Maar natuurlijk blijven we bestellingen voor elektrische voertuigen wel accepteren", aldus de woordvoerder.