De nog dit jaar te introduceren Volvo XC40 T5 plug-in hybride zou de voorbode zijn van een volledig elektrische versie
Volledig scherm
De nog dit jaar te introduceren Volvo XC40 T5 plug-in hybride zou de voorbode zijn van een volledig elektrische versie © Volvo

‘Volledig elektrische Volvo XC40 is volgend jaar te koop’

Volvo zal nog dit jaar een volledig elektrische XC40 onthullen, die volgend jaar al in de showrooms staat. Deze relatief compacte en betaalbare SUV wordt waarschijnlijk de eerste volledig elektrische auto van Volvo die op de weg verschijnt, kort daarop gevolgd door de Polestar 2 van Volvo-dochter Polestar.

Volgens het vakblad Automotive News Europe heeft Volvo dit tijdens een evenement bekendgemaakt.  Eind dit jaar komt er al een plug-in hybride op basis van de XC40. Die staat in december bij de Nederlandse dealers. Deze T5 Twin Engine gaat minimaal € 46.995 kosten. Hij heeft een 180 pk sterke driecilinder benzinemotor met 1,5 liter cilinderinhoud, gekoppeld aan een elektromotor (gecombineerd vermogen 262 pk) en zeventraps automaat. De CO2-uitstoot is 38 gram per kilometer en met een volle batterijlading moet deze Volvo 54 km ver komen.

Een miljoen

Volvo streeft ernaar dat volledig elektrische auto’s tegen 2025 de helft van de wereldwijde autoverkopen voor hun rekening nemen. Dat komt neer op meer dan een miljoen elektrische auto’s. Het bedrijf zegt op de eigen website dat het al in 2021 vijf nieuwe volledig elektrische auto’s gereed wil hebben.

In 2020 moet ook de onlangs gepresenteerde Polestar 2 op de markt komen. Zowel de Polestar 2 als de elektrische XC40 zou gebruik maken van de Compact Modular Architecture, een platform dat Volvo samen met het Chinese Geely heeft ontwikkeld en al de basis vormt van de in 2017 uitgebrachte XC40.