De volledig geautomatiseerde Mercedes-Benz S-Klasse die zonder bestuurder in San José als taxi wordt ingezet
Volledig scherm
De volledig geautomatiseerde Mercedes-Benz S-Klasse die zonder bestuurder in San José als taxi wordt ingezet © Daimler AG

Volledig geautomatiseerde taxi's van Mercedes gaan volgend jaar de weg op

In de Amerikaanse stad San José gaan eind volgend jaar volledig geautomatiseerde taxi's van Mercedes de weg op. De voertuigen brengen de passagiers naar hun bestemming, zonder dat er een mens aan te pas komt.

Het is natuurlijk geen toeval dat San José, aan de rand van Silicon Valley, de primeur heeft. In deze regio, onder San Francisco, zijn alle grote techbedrijven gevestigd, waaronder Google, Apple en Facebook. Maar het project met onbemande taxi’s is geen initiatief van deze Amerikaanse giganten. Het zijn twee Europese bedrijven die de primeur hebben: Daimler, het moederbedrijf van Mercedes-Benz, en Bosch, een grote toeleverancier in de auto-industrie.

De Mercedes S-Klasse die als robot-taxi wordt ingezet kan autonoom rijden op het hoge level 4 en 5. Hetgeen betekent dat de bediening volledig door de computer is overgenomen. De service wordt geboden aan een geselecteerde groep gebruikers in het testgebied langs de verkeersader San Carlos Street/Stevens Creek Boulevard tussen het stadscentrum en West-San José. In dit stadsdeel zal de bevolking de komende twee decennia met 40 procent gaan groeien, waardoor er grote uitdagingen ontstaan op verkeersgebied.

,,Het proefproject is een kans om te ontdekken hoe autonoom rijdende auto’s ons kunnen helpen om beter in te spelen op toekomstige mobiliteitsbehoeften”, aldus Sam Liccardo, burgemeester van San José. 

Bij het project hoort een app waarin bestaande diensten als carsharing (car2go), ride-hailing (mytaxi) en multimodale internet-platforms voor mobiliteit (moovel) worden gecombineerd In de zelfrijdende taxi zit vanwege de veiligheid altijd nog wel een medewerker van Daimler of Bosch die bij problemen kan ingrijpen.

De autonome Mercedes S-Klasse zoals die in het proefproject in San José gaat rijden
Volledig scherm
De autonome Mercedes S-Klasse zoals die in het proefproject in San José gaat rijden © Daimler AG