Volvo's elektrische truck is gebaseerd op het bestaande type FL.
Volledig scherm
Volvo's elektrische truck is gebaseerd op het bestaande type FL. © Volvo Trucks

Volvo troeft Tesla af en komt als eerste met volledig elektrische truck

Volvo is de eerste truckfabrikant die een volledig elektrische vrachtauto op grote schaal wereldwijd gaat verkopen. Bedrijven en overheden kunnen hem – ook in Nederland – vanaf nu bestellen.

Ook Tesla is druk bezig met de ontwikkeling van elektrische vrachtauto’s, maar de Zweden zijn Elon Musk te slim af en beginnen volgend jaar als eerste met grootschalige serieproductie. De Volvo van het bestaande type FL kan worden ingezet voor stadsdistributie, maar bijvoorbeeld ook als vuilnisauto. Met volledig opgeladen batterijen komt de truck 300 kilometer ver. Het opladen duurt – afhankelijk van het type stroomaansluiting – 2 tot 10 uur.

Tesla experimenteert momenteel met vrachtauto’s voor het goederenvervoer over lange afstand, waar overigens ook Volvo aan werkt. Andere fabrikanten, onder meer in China, hebben ook al de eerste stappen gezet op het gebied van volledig elektrische trucks.

Elektrische vrachtauto’s betekenen nog meer dan elektrische personenauto’s winst voor het milieu. Juist het vrachtvervoer is immers een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling en geluidsoverlast in woongebieden. Volgens Volvo maken de stille trucks het mogelijk meer werk 's nachts uit te voeren, zodat de verkeersdrukte in de stad beter wordt gespreid.

Prijs

Over de prijs wil Volvo nog niets zeggen, maar voorlopig zullen elektrische trucks duurder zijn dan vrachtauto’s die op diesel rijden. Dat komt onder meer door het grote en kostbare batterijenpakket dat ervoor nodig is. De verwachting is echter dat de prijzen voor autobatterijen de komende jaren zullen dalen, omdat ze op steeds grotere schaal geproduceerd zullen worden en omdat er nieuwe technologie op komst is. Bovendien wordt de hogere prijs van de elektrische truck voor een belangrijk deel gecompenseerd doordat stroom goedkoper is dan diesel. En elektrische aandrijving heeft minder onderhoud nodig dan de techniek van een verbrandingsmotor.

Dit jaar al wordt proefgedraaid met de elektrische trucks in Göteborg, de thuisbasis van Volvo Trucks. De eerste gebruikers daar zijn het afvalverwerkingsbedrijf Renova en het transportbedrijf TGM. 

Volledig scherm
© Volvo Trucks
Volledig scherm
© Volvo Trucks
Volledig scherm
© Volvo Trucks
  1. ‘Heeft mijn Porsche een computerfout en moet ik dat accepteren?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Heeft mijn Porsche een computer­fout en moet ik dat accepteren?’

    ,,Bij de aflevering van mijn Porsche Macan (2,0 liter viercilinder) meldde de boordcomputer dat ik 17.000 km of een jaar met de olie kon doen, terwijl de documentatie 30.000 km of 2 jaar voorschrijft. Het wordt door een sensor en de computer bepaald, zegt mijn dealer. Dat is niet waar: elke keer staat er weer 17.000 km of 1 jaar. Ik denk dat die computer verkeerd is geprogrammeerd. Dat kost mij elk jaar 400 euro aan olie. Moet ik dit zomaar accepteren?”, vraagt lezer Paul Pardon.