Volvo zet Nederlandse automobilisten in voor hartreanimatie: AED in de auto
Autofabrikant Volvo gaat Nederlandse automobilisten met aed's uitrusten, zodat zij eventueel in actie kunnen komen bij een reanimatie in de omgeving waar zij rijden. De hulpverleners moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.
De Nederlandse importeur van Volvo selecteert 20 Volvo-eigenaren voor een eerste proefproject dat volgende maand begint. Zij krijgen gratis een aed (automatische externe defibrillator) in de auto, waarmee zij hartreanimaties kunnen uitvoeren. Het draagbare apparaat, dat met een elektrische schok het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand, wordt gekoppeld aan HartslagNu, een landelijke oproepsysteem voor reanimatie door burgerhulpverleners.
Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Woordvoerder Hans Janssen van HartslagNu zegt daarom blij te zijn met het initiatief van de autofabrikant. ,,In Nederland zijn te weinig aed’s om op tijd bij het slachtoffer te zijn, vooral in het noordoosten van Nederland. Daarom starten we daar met het proefproject.” Overigens is er ook in Zeeland een tekort aan aed’s.
Ambulancedienst
Rijdt een van de betreffende Volvo’s straks in de buurt van iemand met een hartstilstand, dan krijgt de bestuurder, die ook burgerhulpverlener moet zijn, via de ambulancedienst een melding in het infotainmentsysteem in de auto. Vervolgens kan de automobilist met één druk op de knop navigeren naar het slachtoffer.
Volgens HartslagNu kan dit initiatief kostbare tijd besparen en neemt de overlevingskans aanzienlijk toe: iedere minuut tijdwinst levert in principe 10 procent gezondheidswinst op en leidt dus tot een grotere kans op overleven. Marketingdirecteur Arthur van Es van Volvo Car Nederland: ,,In Nederland vinden zo’n 10.000 reanimaties per jaar plaats; de overlevingskans verdubbelt als de reanimatie binnen zes minuten plaatsvindt.”
De burgerhulpverleners van HartslagNu in de betreffende regio én in bezit van een Volvo worden via e-mail uitgenodigd voor deelname aan het project. Een vereiste is dat het infotainmentsysteem van hun auto internetverbinding heeft (het zogenoemde Volvo On Call). Uit de aanmeldingen volgt een selectie van twintig personen bij wie een aed in hun auto wordt geplaatst.
Stijging
Eerder dit jaar meldde de Hartstichting al dat het aantal aed's in Nederland snel toeneemt. Vorig jaar was er zelfs een stijging van 45 procent. Bedrijven spelen hierbij een steeds belangrijkere rol. Zo rijden er ook al 75 monteurs van VodafoneZiggo met een aed in hun bus. Inmiddels zijn er zo'n 18.000 aangemelde aed’s in Nederland, aldus de Hartstichting. Ook het aantal zogeheten burgerhulpverleners is vorig jaar gestegen; met meer dan een derde tot 225.000. Iedereen die 18 jaar of ouder is en een erkende reanimatietraining heeft gevolgd, kan zich bij HartslagNu als burgerhulpverlener aanmelden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Samen slapen met je baby of kind: ‘Als je zoon van 16 verdrietig is, waarom niet?’
Veel ouders doen het: met hun baby in bed slapen. Uit gewoonte, voor de gezelligheid en vooral ook uit gemak. Toch wordt het afgeraden door de JGZ, VeiligheidNL en internationale organisaties. Pedagoog Philippe Noens geeft zijn professionele mening: ,,Er bestaat geen hard, wetenschappelijk bewijs tégen, noch vóór samen slapen.” -
Jongeren hebben geen idee hoe een AED werkt, 16 procent weet niet eens wat het is
De helft van de jongeren heeft geen idee hoe ze een AED moeten gebruiken. De draagbare apparaten die worden gebruikt bij de reanimatie van iemand met een hartstilstand genieten grote onbekendheid. Zo'n 16 procent van de jeugd weet niet eens wat een AED is. -
PREMIUM
Rode Kruis wil verplichte AED-les op scholen: jongeren weten niet hoe apparaat werkt
Hoe een AED werkt? Jongeren tussen 12 en 18 jaar hebben vaak geen idee. Bijna één op de zes weet zelfs niet wat een defibrillator is. Om meer mensen, ook jongeren, 'aan de AED te krijgen' doet Rode Kruis Alphen - als enige in het Groen Hart - morgen mee aan de landelijke reanimatiedag. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen.
-
AUTOTEST
Test: Lexus NX 450h+ is duur, maar stekker en hightech systemen geven deze SUV pluspunten
De nieuwe stekkerversie van de Lexus NX is bepaald geen goedkope auto. Hij is ronduit prijzig, maar zijn prima elektrische rijbereik en talloze vernuftige (veiligheids-)systemen geven de 450h+ duidelijke pluspunten. -
Monteurs VodafoneZiggo al vijftig keer uitgerukt met AED
De monteurs van VodafoneZiggo met een defibrillator (AED) in hun bus, zijn het afgelopen jaar vijftig keer opgeroepen in levensbedreigende situaties. Daarbij konden ze dertig keer hulp bieden, zo meldt de provider. De hulp bestond niet alleen uit reanimeren, maar ook uit omstanders op afstand houden en assisteren van hulpinstanties. -
Veel meer AED's en hulpverleners: Kansen bij hartstilstand flink toegenomen
Het aantal AED’s (Automatische Externe Defibrillator) en burgerhulpverleners in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. Dat blijkt uit een nieuwe inventarisatie van de Hartstichting over alle gemeenten. Daarmee is de kans dat iemand een hartstilstand overleeft een stuk groter geworden.