Voor deze dure auto betaal je minder bijtelling dan voor een Tesla Model 3
Rijden op waterstof werd de afgelopen twintig jaar gepropageerd als dé toekomst voor alle vervoer. Het werd de elektrische auto op accu's. Maar waarom eigenlijk? De nieuwe Toyota Mirai toont aan dat waterstof een tweede kans verdient.
Delen per e-mail
Veel grote autofabrikanten zijn al jaren bezig met de onwikkeling van waterstofauto's, maar alleen Toyota (Mirai) en Hyundai (Nexo) durfden het tot nu toe aan om een kant en klaar productiemodel op de markt te brengen. Moedig, want zeker toen de eerste Mirai op de markt kwam, was de positie van Toyota vergelijkbaar met een verkoper van zonnecellen op de achterkant van de maan.
Inmiddels zijn er tankstations voor waterstofauto’s in Nederland. Niet veel, maar ze zijn er en er komen er meer. Goed nieuws voor Toyota, dat inmiddels al zijn tweede generatie Mirai presenteert. En Toyota is trots, want de prijs van de tweede generatie is gedaald van 81.095 naar 65.995 euro. Daarmee zet Toyota de 83.995 euro kostende Nexo compleet buitenspel. Toch is de prijsdaling een stuk minder dan verwacht, want ruim twee jaar geleden verkondigde het Japanse merk nog dat het dit jaar al een waterstofauto aan zou kunnen bieden voor 40.000 euro.
Toyota tankt
Zover is het dus niet gekomen, maar toch is er reden tot juichen. Want wanneer je in de Randstad woont, zit je altijd op beperkte afstand van een waterstofpomp. Inmiddels telt Nederland er tien en binnen vijf jaar komen er naar verluidt nog 20 bij. Ook is de actieradius van de Mirai enorm toegenomen. Deze bedraagt nu 650 kilometer in plaats van de 550 van zijn voorganger. Toyota regelt zelfs voor je dat je auto wordt afgetankt wanneer de bodem van je waterstoftank in zicht komt. Deze service is standaard op de Mirai Launch Edition en geldt voor autorijders in een straal van 50 kilometer van een waterstoftankstation.
De nieuwe Mirai oogt een stuk beter dan zijn voorganger, die er volgens sommigen uitzag als een aangespoelde walvis. En er zijn meer voordelen. Doordat de nieuwe is gebouwd op een ingekort onderstel van de Lexus LS, werd het ruimte-aanbod vergroot. Dat mocht ook wel, want op de achterbank van zijn voorganger konden slechts twee personen plaatsnemen. Toch houdt het achterin qua ruimteaanbod nog steeds niet over. De middelste passagiers hebben last van de brede middentunnel en ook de hoofdruimte is onvoldoende voor een auto in deze klasse. De Mirai voelt af en toe wat blikkerig aan, zoals wel vaker bij Japanse auto’s, maar de algehele kwaliteitsindruk is goed.
Waterdamp
Voor de goede orde, een auto op waterstof is ook een elektrische auto, maar dan zonder oplaadkabel waar de hond van de buren tegenaan heeft gepiest en die je in je nette pak op moet rollen om in de kofferbak te leggen. De Mirai rijdt op waterstof (H2), die in zijn brandstofcel reageert met zuurstof (O2), zodat er elektriciteit wordt opgewekt. Daarmee wordt een elektromotor aangedreven, die op zijn beurt de achterwielen aandrijft. Tanken duurt drie minuten en uit de uitlaat komt zuivere waterdamp.
Wel zijn auto's die rijden op waterstof minder efficiënt dan elektrische auto's. Ook is de Mirai net zo schoon of vervuilend als de stroom waarmee de waterstof wordt gemaakt. Hiervoor is namelijk ook stroom nodig en wanneer dat wordt gedaan met stroom van een aardgas- of steenkoolcentrale, schiet het niet op. Hoewel, net als bij elektrische auto's ben je dan alsnog lokaal niet vervuilend onderweg, iets wat de luchtkwaliteit in binnensteden verbetert ten opzichte van auto's met een verbrandingsmotor.
Grondstoffen
Rijden met de achterwielaangedreven Mirai is een waar genoegen. De auto is niet supersnel of sportief, maar wel stil en comfortabel. De zitpositie is nu een stuk lager, wat een sportievere indruk geeft. Een racemonster is het niet met zijn 174 pk sterke motor. Ook de sprint van 0-100 km/u in 9,2 seconden geeft geen aanleiding voor verkeerslichtsprintjes met een Tesla. De 1920 kilo wegende Mirai is een keurig rijdende auto, maar niet meer dan dat. De besturing is wat vaag, het onderstel ietwat wollig en wanneer je het gaspedaal indrukt, duurt het even voor de motor reageert. Heel wat anders dan bij een elektrische auto, die er meteen vandoor schiet wanneer je het 'stroompedaal’ intrapt.
Tanken kost zo'n tien euro per kilo waterstof, waardoor je met een volle tank voor 50 euro zo'n 650 kilometer kunt rijden. Dat tanken duurt zoals gezegd net zo lang als bij een gewone auto. Een ander voordeel van waterstof, is dat deze auto's qua prestaties veel minder beïnvloed worden door de weersomstandigheden. Ook bij vrieskou presteert de Mirai uitstekend. En in tegenstelling tot puur elektrische auto’s hoef je geen enorm accupakket mee te zeulen, dat ook een groter beroep doet op grondstoffen en ooit gerecycled moet worden.
Maart 2021
Maar zoals zo vaak bij dit soort auto's, is de keuze voor deze nieuwe vormen van mobiliteit vaak subsidiegedreven. Qua bijtelling is de Mirai zeer interessant, want voor waterstofauto’s geldt geen drempelwaarde, terwijl bij elektrische auto's de bijtellingskorting vanaf 1 januari slechts geldt tot een bedrag van 40.000 euro. Bij de Mirai heeft de lage bijtelling van twaalf procent echter betrekking op het volledige bedrag. Dat leidt tot een netto bijtelling van 241 euro per maand. Ter vergelijking: voor de goedkoopste Model 3 betaal je volgend jaar 280 euro bijtelling per maand. Helaas is het nog even wachten op de Mirai, want de auto is pas leverbaar in maart volgend jaar.
In Nederland rijden iets meer dan 200 auto’s rond op waterstof. Die kunnen op dit moment op maar zes plekken waterstof tanken, te weten: Delfzijl, Arnhem, Rhoon, Helmond, Den Haag en Eindhoven. Wel zijn er 13 stations in ontwikkeling. Daarbij is nog niet echt sprake van een goede verdeling, want de meeste worden ontwikkeld in Noord- en Zuid-Holland. Over vijf jaar moet het aantal waterstofstations zijn uitgebreid tot 30.
Bekijk hieronder een video over de eerste commerciële waterstofauto.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mirai 2.0: waarom Toyota nog wél in waterstof gelooft
Als één van de weinige autofabrikanten komt Toyota later dit jaar met een nieuwe auto die op waterstof rijdt. De tweede generatie Mirai komt begin 2021 ook bij ons op de markt. Ondertussen keren steeds meer merken de brandstofcel (die de waterstof in elektriciteit omzet) juist de rug toe. Waarom gelooft Toyota nog wel in deze omstreden technologie? -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
Nationale Sportweek 'Nederland waterland' wordt 'Nederland waterstofland’
Als we voor 2050 een CO2-neutraal land willen hebben, is het zaak om nu al te investeren in waterstof. Daar ligt een prachtkans voor Nederland, dat alles heeft om zich op de kaart te kunnen zetten als waterstofland. Tijdens de NOC*NSF Nationale Sportweek laat olympisch kampioen openwaterzwemmen Ferry Weertman mensen kennismaken met deze veelbelovende duurzame energiedrager. -
‘Autoverkoop kruipt dit jaar uit diepste dal sinds 50 jaar’
De autoverkoop in Nederland maakt in 2021 het grootste herstel van de afgelopen 50 jaar door. Economen van ING voorspellen dat het aantal verkochte auto’s dit jaar 10 procent stijgt na de forse daling in 2020. Ook de RAI Vereniging en de Bovag zijn optimistisch. Tegelijkertijd zal de autobranche de gevolgen van de coronacrisis blijven voelen.
-
Britten gaan vrijuit bij snelheidsovertredingen in Europa
Een van de weinige positieve neveneffecten van de Brexit is dat de Britten de komende jaren waarschijnlijk minder buitenlandse boetes zullen ontvangen. De afspraak tussen EU-landen om elkaars flitsboetes te innen komt te vervallen, aangezien het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is. -
Automobilist gepakt die 87 kilometer te hard over A12 scheurt: ‘Was toch rustig op de weg’
Politie Zoetermeer heeft vanochtend vroeg een automobilist in de kraag gevat die als een raket over de A12 richting Gouda scheurde. De bestuurder is opgepakt, zijn rijbewijs werd ingenomen. -
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan?