Volledig scherm
Illustratiefoto. © REUTERS

‘Vooral kleine auto's duurder door strengere CO2-normen’

Door de steeds strenger wordende normen rond de uitstoot van CO2, dreigen de prijzen van auto's te stijgen. Dat heeft de verkoopdirecteur van de Volkswagen Groep, Christian Dahlheim,  gezegd bij de bekendmaking van de jaarresultaten over 2018. 

Om aan alle toekomstige vereisten rond CO2-uitstoot te voldoen, moet gerekend worden op ‘aanzienlijke stijgingen van de materiaalkosten’, zei Dahlheim. Het zou gaan om meerprijzen tot 3.000 euro per voertuig, bedragen die de autobouwer niet volledig op zich kan nemen. Op korte en middellange termijn zijn stevige prijsstijgingen dus noodzakelijk, volgens Dahlheim vooral bij de kleine auto's. 

Vanaf 1 september wordt de volgende fase van de WLTP-emissietest van kracht, waardoor bijna alle versnellingsbakken opnieuw moeten worden gecertificeerd, legt Dahlheim uit. Volkswagen heeft een goed jaar achter de rug, met een recordaantal verkochte voertuigen. Maar december bleek een moeilijke maand voor het Volkswagen-concern, met een verkoopdaling van meer dan 8 procent. 

Dat was het gevolg van een stevige verkoopdaling in China en minnen in West-Europa en de Verenigde Staten. Verkoopdirecteur Christian Dahlheim van Volkswagen stelde dat de tweede helft van 2018 niet makkelijk was. De grootste autofabrikant van Europa verwacht dat er ook dit jaar tegenwind zal zijn op de automarkt.