Demonstranten met anti-Teslabordjes en -spandoeken. 'Tesla of drinkwater' staat er op het spandoek.
Volledig scherm
Demonstranten met anti-Teslabordjes en -spandoeken. 'Tesla of drinkwater' staat er op het spandoek. © REUTERS

Voorbereidingen voor bouw Tesla-fabriek tijdelijk stilgelegd

Een Duitse rechtbank heeft autobouwer Tesla verordonneerd te stoppen met het kappen van 92 hectare bomen in de buurt van Berlijn om daar zijn eerste Europese auto- en batterijenfabriek te bouwen. De uitspraak wordt gezien als een overwinning voor milieuactivisten.

Tesla kondigde in november vorig jaar aan een ‘gigafabriek’ te willen bouwen in Grünheide in Brandenburg, ten oosten van Berlijn. Daarvoor verkreeg het toestemming van de milieuautoriteiten van Berlijn en Brandenburg.

De Grüne Liga Brandenburg diende daarop een klacht in bij de rechtbank om de bouw van het complex te proberen tegen te houden. Voor de fabriek moet 92 hectare bosgebied wijken, een zware aanslag op de lokale flora en fauna en de waterreserves in het gebied, aldus de milieuactivisten.

In een verklaring liet het hof zondag weten dat het een (voorlopig tijdelijk) verbod op het vellen van de bomen heeft uitgesproken aangezien het kapwerk binnen drie dagen compleet zou zijn – vóór de rechters zich uit kunnen spreken over de klacht van de Liga. ,,Er mag niet van worden uitgegaan dat de motie voor rechtsbescherming van de Grüne Liga geen enkele kans van slagen heeft’’, aldus de verklaring.

Reeds gekapte bomen in het gebied. De kap ligt op last van de rechtbank tijdelijk stil.
Volledig scherm
Reeds gekapte bomen in het gebied. De kap ligt op last van de rechtbank tijdelijk stil. © Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/

Nog geen bouwvergunning

De vergunning voor de bouw van de fabriek is nog niet afgegeven, wat betekent dat het bedrijf van Elon Musk op eigen risico de grond aan het klaarmaken is voor de bouw.

De ondernemersgezinde christendemocratische en liberale beleidsmakers zijn ontevreden over de gang van zaken en vrezen dat de rechtszaak tegen Tesla’s gigafabriek schadelijk is voor het imago van Duitsland als land waar het goed zakendoen is.

Tesla heeft op dit moment twee andere ‘gigafabrieken', één in de VS en één in Sjanghai, China.

Reeds gekapte bomen in het gebied.
Volledig scherm
Reeds gekapte bomen in het gebied. © Britta Pedersen/dpa-Zentralbild/
 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.