Voorkom deze veelgemaakte fouten na een aanrijding
Een aanrijding in je auto is een vervelende ervaring, wie de schuldige ook is. Hoe voorkom je veelgemaakte fouten? Met deze tips weet je precies waar je op moet letten. Zo kun je bijvoorbeeld ook een digitaal schadeformulier invullen.
Na een ongeluk moet je waarschijnlijk even bijkomen van de schrik. Toch is het belangrijk om gelijk wat duidelijke foto’s te maken. Die kunnen laten zien hoe het ongeluk is gebeurd en wat precies de schade is. Menno Dijcks van Independer: ,,Foto’s of camerabeelden zijn niet altijd verplicht, maar wel heel handig als er discussies ontstaan. Je hebt dan bewijs in handen. Je kunt ook getuigen vragen om een verklaring. Al dit bewijs kan de doorslag geven als de betrokkenen het oneens zijn over wie schuldig is.”
Rij niet door
Doorrijden na een ongeval is strafbaar, maar toch gebeurt het heel vaak. Wie toch in paniek doorrijdt, kan zich alsnog binnen twaalf uur te melden bij de politie, als je dan al niet opgespoord bent. Het moet dan wel uitsluitend gaan om blikschade. Iemand hulpeloos en gewond achterlaten, is meteen al strafbaar. De maximale straffen zijn: een boete van 8100 euro, een gevangenisstraf van drie maanden en vijf jaar je rijbewijs kwijt.
Vul het hele schadeformulier in, ook de achterkant
Een grote fout na een aanrijding is wegrijden met alleen het telefoonnummer van de andere partij. Het is echt belangrijk voor een goede afhandeling van de schade om een Europees Schadeformulier in te vullen. Doe dit zo snel mogelijk, maar wel op een veilige plek. Wie zat te dromen achter het stuur? Of wie maakte een te krappe bocht? Met het formulier leg je vast wat er precies is gebeurd.
Zeventien situaties als oorzaak
Op het Europees schadeformulier staan zeventien situaties als oorzaak van een aanrijding. Beide bestuurders vullen een kolom in. ,,Het gebeurt regelmatig dat de achterkant van het formulier wordt vergeten, terwijl ook die heel belangrijk is. Daar staan meer vragen over de oorzaak van het ongeval, persoonlijke omstandigheden van de bestuurder en eventuele slachtoffers. De achterkant invullen hoeft niet ter plekke. Dat mag je ook rustig thuis doen”, aldus Dijcks.
Vergeet de handtekeningen niet
Zijn alle velden op het schadeformulier ingevuld? Dan is het tijd voor de laatste belangrijke stap: de handtekeningen. Die maken het formulier tot een officiële verklaring. Na het zetten van de handtekeningen mag er niks meer worden aangepast. Ook niet als je later nog bedenkt dat de aanrijding toch wat anders is gelopen.
Het is vervelend als je in goed overleg een formulier invult, en later blijkt dat de tegenpartij de verklaring ineens wijzigt. Ontstaat er een meningsverschil? Dan kan bewijs de doorslag geven, zoals foto’s of getuigenverklaringen. Voor advies bij onenigheid kun je het beste terecht bij een rechtsbijstandsverzekering.
Kies de juiste garage
Is de autoschade door jouw schuld ontstaan? Dan wordt schade aan je eigen auto alleen met een allrisk verzekering gedekt. Als de andere partij schuldig is, kun je de schade claimen op de WA-verzekering van de tegenpartij. Waarschijnlijk wil je de schade het liefst zo snel mogelijk laten herstellen. ,,Toch is het slim om niet naar de eerste of beste garage te gaan", aldus Dijcks. ,,Verzekeraars werken namelijk vaak samen met bepaalde bedrijven. Door je auto daar te laten repareren, betaal je bijvoorbeeld minder eigen risico. Het is dus verstandig om dat eerst te checken voordat je naar een garage rijdt.”
Digitaal schadeformulier
Sinds een aantal jaar bestaat de app MobielSchadeMelden als vervanger voor het Europees Schadeformulier. Die app zou het makkelijker moeten maken om na een aanrijding informatie en foto’s door te geven aan de verzekeraar. Je hoeft dan geen papieren formulier meer in te vullen. Via de kentekens wordt alle informatie over de betrokken voertuigen automatisch ingevuld. Door GPS wordt de locatie van het ongeluk bepaald. De handtekeningen worden vervangen door SMS-codes die je met de andere partij moet uitwisselen.
Iedereen kent het papieren formulier, maar de app past beter in de digitale processen. ,,We zitten nog in een overgangsperiode, maar de verwachting is dat de app uiteindelijk helemaal ingeburgerd is”, aldus Dijcks. ,,Hoe je de schade ook meldt, breng je verzekeraar in elk geval zo snel mogelijk na een aanrijding op de hoogte. Degene die een schadevergoeding krijgt, hoeft op die manier niet te lang te wachten.”
Bekijk hieronder onze video’s op het gebied van auto’s en mobiliteit:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
Streep door Nederlandse ‘zonneauto’ Lightyear: ‘Auto die vooral uit mooie beloftes bestaat’
De allereerste Nederlandse zonneauto lijkt ineens ver weg, nu de fabrikant zelf de stekker eruit trekt. Vanwege financiële problemen moet Lightyear de productie en dus ook de verkoop van het eerste model staken. -
Echtpaar claimt 180.000 euro door 80 keer expres te botsen: ‘Ze wachtten steeds hun kans af‘
Expres een aanrijding veroorzaken om daarna de schade te claimen bij de verzekering. Een echtpaar uit Den Bosch ‘verdiende’ op die manier sinds 2014 zo'n 180.000 euro, vermoedt de politie. De twee zijn deze week aangehouden. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
PREMIUM
Bange dieven beloven: Auto terug als bestolen verkoper bewakingsbeelden offline haalt
‘Klanten’ gingen er na een proefrit hondsbrutaal vandoor met zijn witte Volkswagen T-Roc terwijl garagehouder Melvin Kuipers nog zó oplette. Opmerkelijk genoeg boden de dieven aan de auto terug te geven als hij de supersnel op sociale media geplaatste beelden offline zou halen.
-
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen. -
-
-
Bijna kwart automobilisten plaatst noodhamer op levensgevaarlijke plek
De noodhamer, oftewel ‘lifehammer’, kan levens redden als je met je auto te water raakt, over de kop slaat of niet meer via de deuren kunt ontsnappen in een noodsituatie. Maar dan moet je 'm wel binnen handbereik hebben. -
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt?