Volledig scherm
Het aantal geconstateerde verkeersovertredingen met behulp van een flitspaal is vorig jaar licht gestegen. © Robin Utrecht

Vorig jaar weer ruim 9 miljoen verkeersboetes uitgeschreven

Ondanks dat politieagenten in 2018 meerdere malen het werk neerlegde om actie te voeren voor een betere cao, zijn er niet veel minder verkeersboetes uitgedeeld. Het aantal is ongeveer gelijk gebleven ten opzichte van vorig jaar. 

In 2018 zijn 9.182.573 verkeersovertredingen geconstateerd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en niet-handsfree bellen. Dat is bijna evenveel als een jaar eerder. In 2017 werden er namelijk 9.223.477 verkeersboetes opgelegd. Dat blijkt uit het jaaroverzicht verkeersboetes 2018.

Het aantal keer dat de politie iemand staande hield is vorig jaar iets toegenomen. 403.635 in 2018 tegenover  384.982 in 2017. Door de cao-acties is er wel een daling van het aantal staande houdingen te zien in de maanden juli, augustus en september, maar dat aantal werd ruimschoots ingehaald in de andere manden. 

Buitenlanders 

Buitenlandse verkeersovertreders werden vorig jaar iets vaker beboet. Dat komt vooral doordat meer landen kentekengegevens uitwisselen met Nederland. Onder andere het Verenigd Koninkrijk, Italië, Tsjechië en Roemenië sloten zich aan. Ongeveer een kwart van die boetes wordt niet betaald. Vooral Fransen en Roemenen verzuimen dit.