De verkeersproef met chauffeurs van de Hanos wordt uitgevoerd op de kruising tussen de Oost Veluweweg en Laan van de Leeuw.
Volledig scherm
PREMIUM
De verkeersproef met chauffeurs van de Hanos wordt uitgevoerd op de kruising tussen de Oost Veluweweg en Laan van de Leeuw. © Maarten Sprangh

Vrachtwagenchauffeurs krijgen voorrang bij verkeers­lich­ten: ‘Ik zei direct: wij doen mee’

Een betere doorstroming van het verkeer en minder brandstofverbruik: de droom van iedere weggebruiker. Met een app die vrachtwagenchauffeurs in Apeldoorn gaan gebruiken moet dat mogelijk worden. Over een week start de proef met chauffeurs van horecagroothandel Hanos die de app op hun telefoon installeren. „Dit kan een liter diesel per stoplicht schelen.”

17 reacties

 • Albert van der Mey

  2 jaar geleden
  1 april?
 • Jan Kromwijk

  2 jaar geleden
  Eindelijk eens een goed idee, dit gaat een hoop optrek brandstof schelen.
 • J Zeeman

  2 jaar geleden
  Dit is een lokale praktijktest en niet landelijk zoals sommigen schijnen te vrezen. Je kan van alles in de computer simuleren maar praktijk testen blijft nodig. Dus niet huilen voor je geslagen bent, zoals mijn ouders altijd zeiden. En die voorrang voor OV is leuk maar soms ook een vloek. Als bij ons de remise leeg stroomt staat het hele kruispunt op rood, ook voor verkeer dat de trambaan niet kruist. Daarbij nog een aantal bussen en je kan je lol wel op. Elk voordeel heeft z'n nadeel.
 • Anoniem

  2 jaar geleden
  Het kan een liter diesel per stoplicht besparen? Wat heeft die onderzoeker gedronken? Weer een rekenfoutje ... C. Durbois
 • Hanneke Meer

  2 jaar geleden
  Voel me altijd bezwaard om als voetganger d.m.v. stoplichten een snelweg over te steken. Kien altijd uit op het knopje te drukken als er zo min mogelijk verkeer in aantocht is, maar dat kun je niet altijd inschatten. Hoe meer vrachtwagens moeten stoppen hoe gênanter het wordt. Vervolgens zie je alles weer optrekken en moet een auto aan de andere kant van de T-kruising voor zijn stoplicht blijven wachten op het moment dat het voor hem (ook als enige) automatisch op groen springt.