Volledig scherm

VVD-Kamerlid Dijkstra: ‘boete voor stranden met lege tank moet naar 1.500 euro’

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra wil dat automobilisten die met een lege tank of accu stranden langs de snelweg een bekeuring krijgen van maar liefst 1.500 euro. 

Dijkstra vindt het niet meer van deze tijd dat een lege tank of accu als een noodgeval wordt gezien. Volgens hem is vrijwel iedere auto tegenwoordig voorzien van diverse waarschuwingslampjes en digitale brandstofmeters. Wanneer je toch strandt, is dat volgens Dijkstra het gevolg van nalatigheid.

De wens van Dijkstra is opvallend, omdat automobilisten die zonder brandstof stil komen te staan op de vluchtstrook sinds vorig jaar geen bekeuring meer krijgen. Het gerechtshof in Leeuwarden oordeelde namelijk dat het stilvallen door brandstofgebrek een ’noodgeval’ is. Tot die tijd bedroeg de boete nog 230 euro.

Dijkstra wil dat ministers Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de wetgeving gaan aanpassen. Ook wil Dijkstra dat niet alleen auto’s op benzine, diesel en lpg worden beboet, maar tevens volledig elektrische auto’s. 

Dijkstra zegt in een telefonische toelichting dat het geen fractievoorstel betreft. ,,Het ging mij er om dat we goed kijken naar de overlast die mensen veroorzaken en de gevaarzetting op de weg.’’

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.