Volledig scherm
Herbert Diess. © EPA

VW-topman verontschuldigt zich voor ‘nazi-slogan’

Herbert Diess, de topman van autobouwer VW, heeft zich verontschuldigd voor zijn ongelukkige woordkeuze tijdens een vergadering met managers van het bedrijf. Hij sprak over ‘EBIT macht frei’, wat lijkt op de nazi-slogan ‘Arbeit macht frei’.

EBIT is een Engelse afkorting (Earnings Before Interests and Taxes) waarmee bedrijven in hun boekhouding de operationele winst aanduiden. ‘Arbeit macht frei’ was een slogan die boven verschillende concentratiekampen van de nazi's hing. De spreuk hing onder andere aan de ingangspoort van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau.

Diess wilde zeggen dat merken binnen de VW-groep die operationeel meer winst maken, ook meer beslissingsvrijheid krijgen binnen het concern. Maar de woordkeuze was erg ongelukkig, erkent hij achteraf. ,,Als ik iemand gekwetst zou hebben, dan spijt mij dat heel erg", voegde hij eraan toe.

Volkswagen draagt een zware oorlogsgeschiedenis  met zich mee. De VW Kever werd in opdracht van Adolf Hitler ontwikkeld. En tijdens de Tweede Wereldoorlog schakelde de autobouwer krijgsgevangenen en gevangenen uit concentratiekampen in om auto's te maken. Sinds de jaren negentig heeft het bedrijf een fonds voor schadevergoedingen voor de dwangarbeiders uit het verleden.

Nieuw: gratis al het nieuws over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox. Inclusief tests, achtergronden, tips en trucs bij aankoop van je auto en nog veel meer, geleverd door onze autoredactie. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik hier om je aan te melden.