BMW X7
Volledig scherm
BMW X7 © BMW

Waarom Duitse auto's gemiddeld sterker zijn dan ooit tevoren

Het gemiddelde aantal paardenkrachten van nieuwe Duitse auto's is voor het tiende jaar op rij gestegen. Volgens experts komt dat door de populariteit van zware SUV's en extreem sterke plug-inhybrides.

Volgens onderzoek van het CAR Institute van de Universiteit van Duisburg-Essen waarover En24 schrijft hadden de 3,61 miljoen nieuw geregistreerde auto’s in Duitsland vorig jaar gemiddeld 158 pk onder de motorkap . Dat is vijf pk meer dan een jaar eerder.

Volgens onderzoeksdirecteur Ferdinand Dudenhöffer komt dit door de opkomst van zware SUV’s en krachtige plug-inhybrides. Nieuw geregistreerde SUV’s waren gemiddeld 172 pk sterk. Auto’s in deze voertuigklasse maakten in 2019 ongeveer 33 procent uit van alle nieuwe autoregistraties. 

Hybrides

,,Met 172 pk is het gemiddelde aantal paardenkrachten van SUV’s negen procent oftewel 14 pk meer dan van een gemiddelde nieuwe auto”, zei Dudenhöffer tegen de Duitse krant Die Welt. In de hybride auto’s was het gemiddelde vermogen zelfs 194 pk. Hybrides hebben twee motoren; naast de verbrandingsmotor werken daarin ook extra elektromotoren. In vergelijking met conventionele auto’s is het totale beschikbare vermogen vaak aanzienlijk hoger.

Hoewel de cijfers uit Duitsland niet helemaal representatief zijn voor Nederland, kan wel worden geconcludeerd dat ook in Nederland de SUV bezig is aan een opmars. Het aantal plug-inhybrides was een aantal jaren zelfs gemiddeld veel hoger dan in Duitsland, maar door het elimineren van belastingvoordeel voor deze modellen kwam op 1 januari 2017 aan die trend een einde.