Ferrari Roma
Volledig scherm
Ferrari Roma © Ferrari

Waarom Ferrari geen sportwagen voor vrouwen maakt

Ferrari onthulde onlangs de Roma, een coupé-versie van de Portofino. De auto moet vriendelijker en toegankelijker ogen, maar is absoluut geen voorbode van Ferrari-modellen speciaal voor vrouwen. Dat zegt de marketingbaas van het Italiaanse sportwagenmerk tegen Arabian Business.

,,Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat vrouwen geen Ferrari voor vrouwen willen”, zegt Enrico Galliera tegen de transportnieuwssite.

,,Vrouwen die een sportwagen willen rijden, willen een sportwagen rijden. De fout die sommige fabrikanten maken, is dat ze een damesauto ontwerpen. Ik ontwerp een auto die emotie uitstraalt en mannen en vrouwen hebben op dit gebied precies dezelfde behoefte.”

Ferrari Roma
Volledig scherm
Ferrari Roma © Ferrari

Het is niet duidelijk wat Galliera concreet bedoelt met een typische ‘vrouwenauto’. Maar hij vreest dat zo’n wagen mannelijke klanten, die in de meerderheid zijn onder de kopers, zou afschrikken. ,,Mannen zullen een auto die minder sterk en agressief is niet kopen. En vrouwen evenmin, want waarom zou je hen moeten discrimineren? Waarom zouden zij een minder krachtige auto moeten hebben?” aldus Galliera. 

Het Italiaanse merk zag zijn populariteit onder vrouwen de afgelopen jaren naar eigen zeggen stijgen. En hoewel de nieuwe, elegantere Roma dus een handreiking richting die doelgroep lijkt te zijn, benadrukt Ferrari dat het model echt is bedoeld voor mannen én vrouwen. Stereotypisch vrouwelijke aanpassingen zijn dan ook onmogelijk, aldus de marketingbaas. ,,Een klant wilde eens een auto in het roze. We zeiden: sorry, dat doen we niet.’’

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

Ferrari Roma
Volledig scherm
Ferrari Roma © Ferrari
 1. Deze man tovert met Rolls-Royces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’
  PREMIUM

  Deze man tovert met Rolls-Roy­ces van 13,5 miljoen: ‘Hier is (bijna) alles mogelijk’

  Wie een ‘standaard’ Rolls-Royce te gewoontjes vindt, kan een unieke versie laten bouwen door de ‘Bespoke’-afdeling van het beroemde Britse automerk. Als Head of Coachbuilt Design heeft ontwerper Alex Innes de taak om zijn veeleisende klanten op hun wenken te bedienen. ,,In principe zeggen we bij Rolls-Royce nooit ‘nee’. En geloof me: er komen heel wat bizarre voorstellen voorbij.”
 2. ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’
  VRAAG & ANTWOORD

  ‘Moet ik met een plug-in hybride meer kilometers op benzine rijden?’

  ,,Omdat mijn huidige auto vanwege roestvorming vervangen moet worden, overweeg ik een plug-in hybride. Dergelijke auto’s hebben een elektrisch bereik van ca. 50 kilometer. Als die afstand nu voldoende is voor mijn woon-werkverkeer en ik dus bijna alleen maar gebruikmaak van de elektromotor, heeft dat gevolgen voor de kwaliteit en slijtage van de benzinemotor? Moet ik altijd een minimum aantal kilometers ook op benzine blijven rijden, om de conditie van de benzinemotor op peil te houden?”, vraagt lezer Jeroen Rijkers.