Drukken mag, maar is vaak overbodig bij verkeerslichten
Volledig scherm
Drukken mag, maar is vaak overbodig bij verkeerslichten © Nico Schouten

Waarom fietsers bij verkeerslichten soms onnodig op de knop drukken

Update‘Waarom de drukknoppen bij verkeerslichten vaak nep zijn’, meldde deze site vanochtend. Dat leidde tot veel reacties in andere media en ook op social media. Sommige deskundigen ontkennen dat er nepknoppen geplaatst worden. Hoe zit het nu precies?

24 reacties

 • Sunny Anders

  2 maanden geleden
  Zit me rot te lachen, in de jaren '80 hebben Koot en Bie in 'Keek op de week' al aandacht besteedt aan de knoppen voor wandelaars: ook toen kwam uit een onderzoek dat het -zoals ze het noemden- gewoon fopknoppen zijn. Hilarisch stukje, en in tientallen jaren nog niets veranderd kennelijk..
 • Koen Gijsbers

  2 maanden geleden
  Ik geloof niet dat een dergelijke drukknop nog invloed heeft op de verkeerslichten. Dat ik nog altijd op de knop druk, heeft puur te maken met het feit dat het tussen mijn oren zit.
 • Peter Smit

  2 maanden geleden
  Slecht artikel weer AD. Geen goed onderzoek gedaan. Ga eens te rade bij beheerders en leveranciers van deze verkeersregelinstallaties. Dan ga je begrijpen dat de lussen vaak niet goed genoeg werken en de knoppen aanvullend zijn op de lussen. Nepknoppen is echt een hoax of onbegrip van ondeskundige verkeerspsychologen. Waarom zou je überhaupt knoppen op paaltjes installeren en niet aansluiten om kosten te besparen? Kan je die knoppen en paaltjes dan niet beter weglaten? Slecht artikel.
 • Camille Wijnen

  2 maanden geleden
  Klopt volgens mij wel want bij ons in het dorp gaan ze ook op groen zonder te drukken. De palen staan er wel, het gevoel dat die knopjes geven is natuurlijk vooral voor neuroten erg prettig. De afstandbediening werkt volgens mij ook zo want wie drukt er niet nog harder op de knopjes als de batterijen leeg zijn? Waarschijnlijk iedereen.
 • Greetje Koevoets

  2 maanden geleden
  Vandaag op feit en fictie op radio 1: dit bericht is fake nieuws dat steeds weer opduikt in het AD, volgens verkeersdeskundige is het volstrekte onzin en werken de knoppen meestal wel