Waarom je nooit je voet te lang op de koppeling moet houden
De koppeling van je auto heeft het zwaar. Het is daarom niet verwonderlijk dat deze na verloop van tijd versleten is en bij een bepaalde kilometerstand vervangen moet worden. Met deze tips stel je dat moment zo lang mogelijk uit.
De levensduur van de koppeling hangt grotendeels af van de rijstijl van de autobezitter of bestuurder. Wat je met je auto doet is ook belangrijk. Als de auto vaak vol beladen is en wanneer je regelmatig een aanhanger of caravan achter de auto hangt, zal dit de koppeling extra belasten.
Er is geen lampje in de auto dat aangeeft dat je koppeling versleten is. Symptomen die aangeven dat een koppeling aan vervanging toe is, zijn bijvoorbeeld een motor die toeren maakt zonder dat je auto versnelt in de versnelling. Ook bij een hoog aangrijpend koppelingspedaal, een zwaar koppelingspedaal of een moeizaam schakelende versnellingsbak verdient het aanbeveling de garage te bezoeken.
Tips en trucs
Moderne koppelingsplaten gaan vaak meer dan 200.000 tot 300.000 kilometer mee voordat ze moeten worden vervangen. Bij zware belasting kan het echter al na enkele tienduizenden kilometers gebeurd zijn. Het vervangen van de koppeling is een dure reparaties. Met deze tips kun je de levensduur van dit slijtagegevoelige onderdeel aanzienlijk verlengen.
Geen voet op koppeling
Vooral beginnende automobilisten hebben de neiging om hun voeten te lang op het koppelingspedaal te laten staan. Velen zijn onzeker over het schakelen en houden hun voet voor de zekerheid op de koppeling voor het geval ze de verkeerde versnelling hebben gekozen. Helaas is dit gedrag erg slecht voor de koppeling. Het is raadzaam om het koppelingspedaal alleen kort in te trappen wanneer dit echt nodig is. Het aanraken of licht intrappen van het pedaal leidt al tot hogere slijtage en een kortere levensduur.
Bak in vrij
Laat je tijdens het wachten bij een rood verkeerslicht of kruising de eerste versnelling ingeschakeld met je voet op de koppeling? Het is beter om de auto in zijn ‘vrij’ te zetten en je voet van de koppeling te halen. Je kunt eventueel de handrem gebruiken om te voorkomen dat de auto gaat rollen. In dit geval is het niet de koppeling zelf, maar het druklager dat extra wordt belast. Voorkomen dat een auto wegrolt voor een verkeerslicht door de koppeling half op te laten komen is helemaal uit den boze.
Handrem bij het parkeren
De koppeling kan zelfs slijten als de motor niet draait. Veel autobezitters zetten hun auto in de eerste versnelling bij het parkeren van hun auto. Het is echter raadzaam om in plaats daarvan de handrem te gebruiken. Daardoor wordt de versnellingsbak niet belast.
Proactief schakelen
Als je ziet dat je binnenkort moet afremmen, bijvoorbeeld bij het naderen van de bebouwde kom, is het wellicht niet de moeite waard om nog naar een lagere versnelling te schakelen. Ook remmen veel automobilisten met een handbak af ‘op de motor’. Dit zorgt voor extra belasting van de lagers, waardoor de levensduur van de componenten van je versnellingsbak wordt verkort. Dus als je moet vertragen, gebruik dan niet de motorrem, maar de voetrem om snelheid kwijt te raken.
Geen hand op schakelpook
Probeer ook niet om je hand te laten rusten op de schakelpook. Deze onschuldig lijkende handeling kan extra slijtage aan de versnellingsbak veroorzaken. Door je hand er op te houden, kan de schakelvork van de bak namelijk tegen draaiende delen van de bak - zoals de zogeheten synchromeshringen - drukken, met extra slijtage tot gevolg.
Bekijk hier onze populairste video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit is de maximale snelheid voor je camper in Europa
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Autotest
Goedkoopste elektrische auto van Nederland krijgt ruim 40 procent meer vermogen
Dacia lanceert de Spring EV 65, een bijna 50 procent krachtigere versie van de goedkoopste elektrische stadsauto van Nederland. Helaas blijft het ‘springerige’ karakter van het onderstel ongewijzigd.
-
PREMIUM126
Mark Rutte in stokoude Saab vol vogelpoep naar afspraak: ‘Hij is niet van de luxe’
Den Haag -
-
-
Waarom je niet je hand op de versnellingspook moet leggen tijdens het rijden
Automobilisten die een handgeschakelde auto rijden, maken er soms een gewoonte van om tussen het schakelen hun hand te laten rusten op de schakelpook. Deze onschuldig lijkende handeling kan extra slijtage aan de versnellingsbak veroorzaken. -
PREMIUMMijn Allessie
Jan (88) heeft een Nissan Almera, maar zijn hart aan is aan de Kever verpand
Vooruit, Jan Bolleboom (88) wil best poseren met zijn Nissan Almera, maar niet zonder de toevoeging dat hij zijn hart eigenlijk aan de Volkswagen Kever verloor. Beide auto’s tuften hem en zijn inmiddels overleden vrouw Ricky door heel Europa heen. De Kever, niet meer in zijn bezit, was het leukst en de Almera? Die is technisch het best.Den Haag