Waarom nemen we sluiproutes?
Automobilisten kiezen vaak voor een sluiproute als er file staat. Maar waarom nemen ze liever een sluiproute dan dat ze moeten wachten?
Inwoners van Rijnsaterwoude zijn het sluipverkeer in hun dorp zat. Daarom hielden ze gisterochtend het verkeer op door kopjes koffie aan de bestuurders uit te delen. De automobilisten proberen het muurvast staande verkeer richting Amsterdam op de N207 te mijden door een sluiproute door het dorp te nemen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is er een logische verklaring dat automobilisten voor een sluiproute kiezen.
Bespaar je tijd als je een sluiproute neemt?
,,Het hangt van de omgeving af. Met een gemiddelde file ben je zo'n tien minuten zoet. Als je dan binnendoor gaat, win je nauwelijks tijd. Je ziet daarom vaak dat er pas voor een sluiproute wordt gekozen bij een grotere file. Het probleem wat je dan hebt, is dat iedereen het doet, waardoor je er nog geen voordeel uit haalt als je binnendoor gaat."
Waarom doen automobilisten het dan toch?
,,De belangrijkste reden: ongeduld. Automobilisten rijden liever om, dan dat ze stil moeten staan. Een auto is bedoeld om te bewegen en als dat niet gebeurt is het doel van het voertuig weg. Als de auto wordt belemmerd in het bewegen, kiezen automobilisten er dus liever voor om te blijven rijden via een andere route. Zo heeft men nog steeds een doel voor ogen, de eindbestemming, maar behalen ze het via een andere weg. Als een bestuurder moet wachten en stil moet staan, bereikt hij in zijn ogen het doel sowieso niet. Ook is er altijd nog de hoop dat ze dan misschien toch iets eerder op hun werk zijn. Uiteindelijk maakt de reden niet uit. Het is gewoon heel erg asociaal en je verlengt de file er ook mee. Vooral met kleine sluiproutes, zoals via een benzinepomp. Zo moet je opnieuw invoegen en daar benadeel je de andere automobilisten dus dubbel mee."
Hoe kun je als dorp sluipverkeer tegengaan?
,,Een harde maatregel zou het plaatsen van een paal zijn die tijdens spitsuur de straat dicht kan zetten. Met kentekenherkenning kunnen de bewoners dan uitgezonderd worden. Maar dat is een hoop gedoe. Een minder heftige maatregel is de sluipweg onaantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld door de straat te versmallen, drempels of stoplichten te plaatsen, bloembakken neer te zetten. Alles om hard rijden tegen te gaan. Het maakt het alleen ook minder fijn voor de mensen die de weg voor andere doeleinden gebruiken. Er is helaas geen oplossing die alleen de sluipers treft."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
-
auto-expert35
Gaat er iets veranderen rond het B-rijbewijs voor personenauto’s?
Is er een wijziging op komst in de regels voor het B-rijbewijs, vraagt lezer Han Stolwijk zich af. Hij heeft begrepen dat je met dit rijbewijs voor personenauto's straks toch in een grote, zware camper mag rijden. Onze auto-expert Niek Schenk geeft antwoord. -
Maximaal 100 op de snelweg? Dit betekent het voor jou als automobilist
Worden auto's veel zuiniger als ze nog maar 100 kilometer per uur mogen rijden? Kost de snelheidsverlaging meer reistijd? Onze autoredactie geeft antwoord op prangende vragen over de vandaag aangekondigde, rigoureuze maatregel om de stikstof terug te dringen. -
PREMIUM
Radeloos en alles kwijt na ernstig verkeersongeluk: ‘Hij wist alleen dat iedereen maar gewoon doorreed’
Na een ernstig verkeersongeluk had de patiënt van verpleegkundige Yasmina Fendrhoussi (27) maar één vraag: wat is er nou echt gebeurd? Deze onwetendheid voelde bijna zwaarder dan herstellen van zijn gebroken ruggenwervels. Het inspireerde Fendrhoussi om iets te bedenken waarmee slachtoffers, hulpverleners en getuigen elkaar sneller vinden.Rotterdam -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
Met video
Waarom je niet zomaar onderweg een dutje mag doen in je auto
-
-
-
PREMIUM
100 of 130? Tijdwinst buiten de spits is groter dan gedacht
Maakt het nu écht iets uit, of je 130 of 100 kilometer per uur mag? Onze verslaggevers namen de proef op de som. Raymond Boere reed bij een rondje Nederland nergens harder dan 100. Alsof het al 2020 is. Ton Voermans reed zo hard als nu nog mag. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.