Volledig scherm
© Josh Walet

Waarom nemen we sluiproutes?

Automobilisten kiezen vaak voor een sluiproute als er file staat. Maar waarom nemen ze liever een sluiproute dan dat ze moeten wachten?

Inwoners van Rijnsaterwoude zijn het sluipverkeer in hun dorp zat. Daarom hielden ze gisterochtend het verkeer op door kopjes koffie aan de bestuurders uit te delen. De automobilisten proberen het muurvast staande verkeer richting Amsterdam op de N207 te mijden door een sluiproute door het dorp te nemen. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is er een logische verklaring dat automobilisten voor een sluiproute kiezen.

Bespaar je tijd als je een sluiproute neemt?

,,Het hangt van de omgeving af. Met een gemiddelde file ben je zo'n tien minuten zoet. Als je dan binnendoor gaat, win je nauwelijks tijd. Je ziet daarom vaak dat er pas voor een sluiproute wordt gekozen bij een grotere file. Het probleem wat je dan hebt, is dat iedereen het doet, waardoor je er nog geen voordeel uit haalt als je binnendoor gaat."

Waarom doen automobilisten het dan toch?

,,De belangrijkste reden: ongeduld. Automobilisten rijden liever om, dan dat ze stil moeten staan. Een auto is bedoeld om te bewegen en als dat niet gebeurt is het doel van het voertuig weg. Als de auto wordt belemmerd in het bewegen, kiezen automobilisten er dus liever voor om te blijven rijden via een andere route. Zo heeft men nog steeds een doel voor ogen, de eindbestemming, maar behalen ze het via een andere weg. Als een bestuurder moet wachten en stil moet staan, bereikt hij in zijn ogen het doel sowieso niet. Ook is er altijd nog de hoop dat ze dan misschien toch iets eerder op hun werk zijn. Uiteindelijk maakt de reden niet uit. Het is gewoon heel erg asociaal en je verlengt de file er ook mee. Vooral met kleine sluiproutes, zoals via een benzinepomp. Zo moet je opnieuw invoegen en daar benadeel je de andere automobilisten dus dubbel mee."

Hoe kun je als dorp sluipverkeer tegengaan?

,,Een harde maatregel zou het plaatsen van een paal zijn die tijdens spitsuur de straat dicht kan zetten. Met kentekenherkenning kunnen de bewoners dan uitgezonderd worden. Maar dat is een hoop gedoe. Een minder heftige maatregel is de sluipweg onaantrekkelijker maken. Bijvoorbeeld door de straat te versmallen, drempels of stoplichten te plaatsen, bloembakken neer te zetten. Alles om hard rijden tegen te gaan. Het maakt het alleen ook minder fijn voor de mensen die de weg voor andere doeleinden gebruiken. Er is helaas geen oplossing die alleen de sluipers treft."