Waarom vlogen na elkaar twee Tesla's uit deze bocht in Tiel?

VIDEOHet kan bijna geen toeval zijn dat kort achter elkaar twee elektrische Tesla-auto's uit de bocht vlogen in Tiel. Wat is er aan de hand met dit deel van de Jonkheer P.A. Reuchlinlaan in Tiel? Onze verslaggever reed dezelfde route en hield zijn auto op het asfalt.

Hulpverleners bij de auto die over de sloot schoot in Tiel.
Volledig scherm
Hulpverleners bij de auto die over de sloot schoot in Tiel. © Persbureau Heitink

De bocht in de Reuchlinlaan in Tiel is niet extreem scherp. Toch overkwam het twee bestuurders van een Tesla vlak na elkaar dat ze hun auto rechtdoor stuurden in plaats van de bocht te volgen. 

Onderzoek moet nog uitwijzen of mogelijk de navigatie van de wagens van invloed is geweest bij de ongevallen. Bij een van de twee ongelukken raakten twee mensen gewond. Bij het eerste ongeval kwam de bestuurster met de schrik vrij. 

Sporen in de berm

Onze verslaggever ging met zijn eigen auto (geen  Tesla) over de Reuchlinlaan in Tiel. Dat deed hij bij daglicht en met aangepast tempo. Het kostte de bestuurder geen of nauwelijks moeite om de rijbaan te volgen. Langs de route zag hij de sporen die de laatste Tesla die van de weg raakte heeft getrokken in de berm. 

Zijbandmarkering

Opvallend is er dat geen waarschuwingsborden staan voor de scherpe bocht waarmee de bestuurder geattendeerd wordt op de scherpe curve die de Reuchlinlaan hier maakt.  Dat zou geen overbodige luxe zijn. Ook zijn er geen witte lijnmarkeringen die de begrenzing van de rijbaan aangeven.  De zijbandmarkering is voor de rijhulpsystemen van onder meer Tesla van belang. Juist de lijnen zorgen ervoor dat de automaat de wagen op de rijbaan houdt.  Onduidelijk is of de bestuurders gebruik maakten van de rijassistentie. 

Handen aan het stuur

Bovag-woordvoerder Tom Huyskens wijst erop dat rijhulpsystemen in Nederland nooit de besturing van de auto mogen overnemen. Huyskens: ,,De systemen dienen als hulpmiddel bij het rijden. De bestuurder blijft altijd zelf verantwoordelijk voor het besturen van de auto. Je mag nooit alleen op de systemen rijden. Toch kom ik ze regelmatig tegen op de snelweg. Niet alleen Tesla's. Zie je de bestuurder heel ontspannen zitten met zijn handen in zijn nek en niet aan het stuur. Dat moet je dus echt niet doen!’’

Volg elke dag het laatste nieuws van onze autoredactie via Facebook en Twitter. Of schrijf je hier in voor de gratis nieuwsbrief Auto 

De bocht in de Jonkheer P.V. Reuchlinlaan in Tiel.
Volledig scherm
De bocht in de Jonkheer P.V. Reuchlinlaan in Tiel. © Google