Volledig scherm
© ANP

Wanneer knipper je met je lichten?

Vraag & AntwoordWij gaan al zo’n twintig jaar met de caravan naar Frankrijk. Vooral vrachtwagens knipperen daar even met hun koplampen als je vanaf de invoegstrook wilt invoegen op de rijbaan. Een paar jaar geleden gaf een automobilist ook zo’n knippersignaal. Aardig, dachten wij, maar hij wilde ons absoluut geen ruimte geven om in te voegen. Hij gaf dat signaal blijkbaar als waarschuwing. Hoe denkt u hierover? -Eva van Drie

Het knipperen met de koplampen wordt inderdaad vaak toegepast om aan te geven dat je iemand voor laat gaan, bijvoorbeeld bij het invoegen. Maar je kunt er niet blind op varen: bumperklevers knipperen ook met hun lichten en die bedoelen toch echt iets heel anders. Ik vrees dat deze verwarring niet op te lossen is, zolang er geen duidelijke wet- of regelgeving voor bestaat.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’
    INTERVIEW

    Waarom BMW niet aan ‘zinloze innovaties’ doet: ‘Liever een caravan achter onze hybrides dan een groter accupakket’

    Op het eerste oog lijken de recente vernieuwingen aan de BMW 5-Serie niet schokkend: een nieuwe neus, andere bumpers, verbeterde navigatie en klaar is Klaus. Maar is dat wel zo? De productexpert van het Duitse merk legt uit: ,,We kunnen niet klakkeloos een elektrische versie introduceren. Voor onze klanten, zeker die in Nederland, is het veel belangrijker dat de plug-in hybride 530e nu wél een flinke caravan kan trekken.”