Volledig scherm

Wat betekenen een 1 of 2 op een kentekenplaat?

[DE AUTOSPECIALIST] Ik kan mijn Volvo inruilen voor een andere, gebruikte Volvo. Maar volgens mijn kinderen is er een nadeel: op de kentekenplaten staat een 2. Dat zou duiden op een schade of een slordige eigenaar die zijn kenteken al twee keer is kwijtgeraakt. De garagehouder zegt dat het een leaseauto is geweest. Ik ken ook iemand die beweert dat hij een lagere inruilprijs voor zijn auto kreeg omdat er een 1 op de kentekenplaat stond. Wat weet u hiervan?

J. Harmsen

Antwoord van de Autospecialist:
Zo'n cijfer wijst inderdaad op een incident uit het verleden: de oorspronkelijke kentekenplaat is ooit als vermist of gestolen gemeld. Met het cijfer kun je zien welke versie van de kentekenplaat op de auto zit. Dat is handig om bijvoorbeeld aan de hand van een foto van een snelheidscontrole vast te stellen of het inderdaad jouw eigen auto is geweest. Het is niet per definitie zo dat een auto met een extra cijfer op de kentekenplaat minder geld waard is. Maar handelaren kunnen natuurlijk altijd om welke reden dan ook een hogere of lagere waarde toekennen aan een auto.
Overigens valt via de website van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (rdw.nl) gemakkelijk na te gaan of de auto wel bij het desbetreffende kenteken hoort en of hij wellicht als gestolen te boek staat. Kies op deze site in de rechter kolom voor 'Voertuiggegevens Online'.