Volledig scherm
De Hyundai Nexo in de crashtest van EuroNCAP © EuroNCAP

Waterstofauto belandt voor het eerst in botsproef en haalt vijf sterren

Voor het eerst heeft een waterstofauto met brandstofcel de botsproeven van EuroNCAP ondergaan. Het betreft de Hyundai Nexo die binnenkort ook in Nederland te koop is. Hij bereikte de maximale veiligheidsscore van vijf sterren.

Michiel van Ratingen, secretaris-generaal van Euro NCAP, vindt dat de score van vijf sterren voor de Nexo een stap in de goede richting is voor een nieuwe generatie, milieuvriendelijke auto's. Ook de hybride Lexus ES haalde vijf sterren. De nieuwe generatie van de Mercedes A-klasse en de onlangs vernieuwde Mazda 6, beide uitgerust met verbrandingsmotoren, bereikten eveneens de maximum score. De A-klasse bleek de grote winnaar in de test en scoorde op veel punten het hoogst.

Vier van de vijf sterren waren in de botsproef weggelegd voor de nieuwe bestelauto's van PSA: de Peugeot Rifter (voorheen Partner), Citroën Berlingo en Opel Combo. Zij bleken iets minder veilig voor voetgangers en hebben minder rij-hulpen aan boord om de automobilist in elk geval van nood terzijde te staan.