Aangeboden door
Advertentie
'Aangeboden door...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van het AD zijn hier niet bij betrokken.
Volledig scherm
© Schutterstock.com

We gaan op vakantie: vliegen of rijden?

Het blijft een jaarlijks terugkerend vraagstuk bij het boeken van een vakantie: gaan we met de auto of vliegen we naar onze vakantiebestemming. Autotrack bekeek welk voertuig over een redelijke afstand het zuinigst is: het vliegtuig of de auto.

Rekensommetje

Neem een jumbojet met plek voor 400 passagiers. We weten dat de gemiddelde bezettingsgraad van een vliegtuig 75 % bedraagt. Dan zijn er dus 300 passagiers aan boord, ofwel gemiddeld 100 vakantievierende gezinnen van drie. Hoeveel kerosine verbruikt dit vliegtuig nu tijdens een vliegreis van pakweg 6.000 kilometer?  Ter illustratie, dat is een enkeltje Schiphol -  New York.

Reizend per vliegtuig

Het brandstofverbruik van de jumbojet bedraagt gemiddeld ongeveer 10 ton kerosine per uur. Rekening houdend met de dichtheid van kerosine komt dit neer op 12.500 liter kerosine per uur. Acht uur vliegen levert dus een verbruik op van 100.000 liter, dat is 1000 liter per gezin van drie.

Reizend per auto

Vergelijk dit nu met een willekeurige rit van 6.000 kilometer in een auto met een gemiddeld brandstofverbruik van 1 liter op 15 kilometer. Zo'n auto verbruikt dan over 6.000 kilometer 400 liter benzine.

Een verrassende uitslag?

1.000 liter kerosine tegenover 400 liter benzine! Het specifieke brandstofverbruik, in dit geval het brandstofverbruik per gezin van drie, van een jumbojet ligt dus ongeveer twee-en-een-half keer zo hoog als dat van een redelijke middenklasse auto!

Extra factoren

Uiteraard zijn er bij een autovakantie redelijk wat factoren die een invloed hebben op het brandstofverbruik van je auto. Zo zal een zwaarbeladen auto mét caravan heel wat meer verbruiken dan een licht geladen auto met 3 passagiers.  

Ga je dus met de auto op vakantie en wil je het brandstofverbruik beperken, denk dan aan volgende tips:  

- Laad de auto vol en vermijd de dakkoffer. Zo'n koffer is allesbehalve aerodynamisch en ongunstig voor je brandstofverbruik
- Huur ter plekke een huisje of stacaravan; een caravan trekken doet je brandstofverbruik namelijk met wel 60 procent stijgen
- Cruise-control: wie een gelijkmatig tempo rijdt, rijdt een stuk zuiniger