Volledig scherm
Een Uber-gebruiker neemt een taxi in Londen. © EPA

We 'uberen' steeds vaker: dit is waar we dat het liefste doen

Nederlanders gebruikten het afgelopen jaar de taxi-app Uber flink vaker in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers van de taxidienst. Met name Londen, Lissabon en Parijs zijn populaire steden om te 'uberen'. 

Het gebruik van Uber onder Nederlanders in het buitenland steeg het afgelopen jaar met ruim 30 procent. Naast Europese steden is ook de VS - de thuisbasis van Uber - een populaire plek om de app te gebruiken. Met name in New York, San Francisco en Los Angeles bestellen Nederlanders een taxi via Uber. Daarbij kiezen ze meestal voor UberX, de variant waarbij de chauffeurs in het bezit zijn van een taxivergunning. Dit is tegenstelling tot UberPop, waarbij particulieren achter het stuur zitten.

Uber-chauffeurs voeren dagelijks wereldwijd zo'n 15 miljoen ritten uit in 65 landen. In Nederland is Uber momenteel actief in de hele Randstad en Eindhoven. In Amerika heeft Uber sterke concurrentie van Lyft, dat hard aan de weg timmert. Na diverse schandalen rond Uber-chauffeurs zag de concurrerende dienst zijn omzet eind vorig jaar verdriedubbelen. 

Grab

In Zuidoost-Azië heeft Uber zijn activiteiten inmiddels van de hand gedaan aan concurrent Grab. In ruil daarvoor kreeg Uber een belang van 25 tot 30 procent in Grab. Eerder sloot het bedrijf al vergelijkbare deals met Didi Chuxing in China en Yandex in Rusland, omdat het er ook daar niet in slaagde voldoende voet aan de grond te krijgen.

Toyota liet eerder deze week weten een miljard dollar te gaan investeren in Grab. De Japanse autobouwer investeerde eerder ook al in Uber en Japan Taxi.

Volledig scherm
Reclame voor Uber in Parijs. © REUTERS