Volledig scherm
PREMIUM
Bij deze proef zijn camera's en sensoren duidelijk zichtbaar. De tientallen sensoren in moderne auto's zijn vrijwel onzichtbaar en leveren steeds meer data over de toestand van de auto, het verkeer én de weg. © EPA

Weg veiliger door data uit 250.000 auto's met internet

Rijkswaterstaat gaat de data van honderdduizenden auto’s gebruiken om real time de verkeersveiligheid te vergroten. In een later stadium wordt de informatie van de auto’s gebruikt om de onderhoudstoestand van het wegdek te meten.

Er rijden naar schatting 600.000 auto’s in Nederland die continu verbonden zijn met internet. Het zijn rijdende computers met tientallen sensoren en camera’s die voortdurend data naar de autofabrikant doorzenden. Een deel van die gegevens gaat Rijkswaterstaat volstrekt anoniem gebruiken.

  1. Zorgen over onveilige scootmobielen: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Zorgen over onveilige scootmobie­len: ‘Overheid moet ingrijpen’

    Scootmobielen zijn steeds vaker betrokken bij ernstige of dodelijke verkeersongevallen. Organisaties zoals Veilig Verkeer Nederland trekken opnieuw aan de bel en roepen op tot strengere regels die de veiligheid moeten verbeteren. ,,Wij bieden wel cursussen aan, maar dat is niet genoeg. De overheid moet ingrijpen en de rest moet beter opletten. In het verkeer moet je ouderen op een scootmobiel net zo behandelen als een klein kind op een fiets.”