Volledig scherm
© MIT

Wie moet de autonome auto aanrijden: de bejaarde of het kind?

Stel: je bent met een zelfrijdende auto en de remmen laten het afweten. Wie moet de wagen dan aanrijden? Iemand die zich niet aan de regels houdt? Een bejaarde? Een kind? Of toch een dier? Wetenschappers buigen zich over deze ethische vraag en roepen iedereen op zijn mening te geven in een speciale test. 

Het zijn onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) die de scenario’s bedachten. Ze willen op die manier op zoek naar een set van universele regels die de zelfrijdende wagens kunnen volgen.

Drie algemene voorkeuren

Miljoenen mensen legden de test de afgelopen twee jaar al af. En daar blijken drie algemene voorkeuren uit: meer levens redden gaat voor minder levens redden, jongeren gaan voor ouderen en mensen gaan voor dieren. Er bleken ook drie grote ‘morele clusters’ te zijn: een westerse (Europa en de VS), een oostelijke (het Midden-Oosten en Azië) en een zuidelijke (Centraal- en Zuid-Amerika). De oostelijke cluster hecht bijvoorbeeld minder belang aan jonge leeftijd en de zuidelijke vindt het niet vanzelfsprekend dat mensen voor dieren gaan.

Het valt ook op dat de resultaten sterk verschillen van land tot land. Zo is er in België een uitgesproken voorkeur voor het sparen van voetgangers. Wij Nederlanders geven daarentegen de voorkeur aan het sparen van wie zich aan de regels houdt. 

Benieuwd naar meer? Je kunt de test zelf maken op de website van het MIT en zo deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek.

Meer over het onderzoek kun je lezen op de website van het wetenschappelijke tijdschrift EOS.