Volledig scherm
De getallen staan voor het equivalent van het aantal sigaretten dat je binnenkrijgt door luchtvervuiling per vier dagen © Transport & Environment

'Wonen in Amsterdam is even ongezond als 183 sigaretten per jaar roken'

Uit een nieuwe studie naar de luchtkwaliteit in Europese steden blijkt dat wonen in een grote Europese stad dezelfde impact op de gezondheid heeft als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Het autoverkeer wordt als een van de belangrijkste oorzaken genoemd.

Volgens de in Brussel gevestigde organisatie Transport & Environment zou de luchtkwaliteit in onze steden meer dan zorgwekkend zijn, en leven in Amsterdam zou overeenkomen met het roken van 183 sigaretten per jaar. Dat betekent negen pakjes per jaar of om de dag een sigaret. 

Amsterdam is niet eens de meest vervuilende stad, volgens het rapport. In Londen wonen betekent het equivalent van 2,75 sigaretten per vier dagen, in Milaan drie en in Praag of Istanboel zelfs vier. 

De parallel tussen luchtvervuiling en rokende sigaretten is gebaseerd op onderzoek van Berkeley Earth, dat zich richt op fijnstof (PM2.5), de meest gebruikte maatstaf voor luchtverontreiniging. Auto's zijn volgens Transport & Environment de belangrijkste bron van fijnstof in steden tijdens de zomermaanden. 'De auto-industrie beweert dat moderne diesels schoon zijn, maar uit controles blijkt dat dit niet waar is, omdat ze tot 18 keer de wettelijke limiet van NO2-vervuiling uitstoten', aldus het instituut. Als gevolg hiervan zijn steden zoals Parijs, Londen, Hamburg en Milaan al begonnen met het weren van diesels.