Volledig scherm
© ROBIN UTRECHT

Wordt het in een zwarte auto heter dan in een witte?

Vraag & AntwoordIk heb het deze zomer weer meermalen ervaren: in een stilstaande auto kan het bloedheet worden. Maakt het daarbij eigenlijk nog uit of een auto zwart of wit is? -B.S. Oppenheimer

Het is zo dat donkere kleuren het zonlicht meer absorberen, waardoor het oppervlak eerder opwarmt, terwijl lichtere kleuren zonnestralen juist reflecteren. Maar in auto’s komt de warmte niet zozeer via de gelakte carrosserie de auto binnen, maar voornamelijk door de opwarming van dashboardmaterialen en de stoelbekleding. Daarom zal de binnentemperatuur van een witte of zwarte auto onder dezelfde omstandigheden nauwelijks verschillen. Wie de hitte te lijf wil gaan, doet er verstandig aan de lichtinval via de ramen zo veel mogelijk te blokkeren of genoemde materialen in het interieur af te dekken met bijvoorbeeld een speciaal scherm dat de stralen reflecteert.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

 1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

  Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”
 2. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.