Zelf-rijdende motorfiets heeft geen bestuurder meer nodig

VideoNa de zelf-rijdende auto is er nu ook de zelf-rijdende motorfiets. Ingenieurs van BMW hebben twee jaar aan de ontwikkeling van de autonome motor gewerkt. Hij reed voor het eerst met groot succes zijn rondjes op een afgesloten testcircuit.

Eerder al presenteerde BMW het conceptmodel van een toekomstige motorfiets die zichzelf in balans weet te houden. Het kostte de ontwikkelingsafdeling twee jaar om de technologie van zelf-rijdende auto's ook in een motorfiets in te bouwen. Dat is gelukt. Het ziet er spookachtig uit als de motor zelf zijn weg zoekt op het asfalt. Hij neemt bochten, geeft gas en remt alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

BMW, niet alleen een van de grootste auto-, maar ook een van de grootste motorfabrikanten, benadrukt dat het niet de bedoeling is om de motorrijder overbodig te maken. De technologie, geholpen door radar en camera's, wordt vooral ontwikkeld om de nieuwe generatie motorfietsen veiliger te maken. In noodsituaties kan de computer, geholpen door allerlei assistentiesystemen, sneller en waarschijnlijk ook doeltreffender ingrijpen dan een menselijke bestuurder.

Ontvang elke dag gratis het laatste nieuws over auto's en mobiliteit: volg onze autoredactie op Facebook https://www.facebook.com/ADnlAuto/

Volledig scherm
Zelfrijdende Motor © AD