Volledig scherm
© Mercedes-Benz

Zelfrijdende auto's zijn potentiële massavernietigingswapens

Gehackte autonome voertuigen kunnen via virussen massaal de stoep op worden gestuurd om wereldwijd voor duizenden doden te zorgen. Daarvoor waarschuwt de firma Blackberry, dat flink gas geeft met de technologie achter de autonome auto.

Zelfrijdende voertuigen kunnen volgens Blackberry-topman John Chen worden toegevoegd aan de lijst met potentiële (terroristische) gevaren. Hij waarschuwde dat autonome auto's kunnen worden gehackt en ingezet als dodelijke wapens. Het technologiebedrijf ontwikkelt momenteel zelfrijdende technologieën met de Chinese internetzoekgigant Baidu, maar is uiterst beducht voor de risico's van bestuurdersloze auto's.

In de Britse krant The Telegraph zei Chen dat de software van deze voertuigen meer coderegels bevatten dan een doorsnee straaljager, waardoor hackers enorme mogelijkheden hebben om de controle over te nemen en een enorme ravage te veroorzaken.

,,Een auto kan gemakkelijk worden geïnfecteerd met virussen en is dan letterlijk een rijdend wapen. Als hackers binnen kunnen dringen in de besturingssoftware, kun je je voorstellen wat ze zouden kunnen doen. Ik kan een auto maken waarvan ik denk dat deze voor 90 procent virusvrij is, maar zodra die auto wordt gebruikt, moet deze regelmatig worden onderzocht." Blackberry denkt mede hierdoor dat autonome auto's nog minstens vijf jaar op zich zullen laten wachten. 

Vorig jaar reed een zelfrijdende Uber een overstekende vrouw dood. Bekijk hieronder de beelden.