Volledig scherm
Radiografische autosleutels weigeren regelmatig dienst doordat het signaal wordt gestoord © Shutterstock

Zender digitale radio DAB+ stoort autosleutels en garagedeuren

In het Belgische Maaseik klagen bewoners al enige tijd over auto’s die niet meer starten en garagedeuren die niet meer opengaan. Die problemen worden in ieder geval deels veroorzaakt door een onlangs geplaatste antenne voor DAB+, bevestigt de Belgische telecomtoezichthouder.

Volgens het BIPT, de Belgische telecomtoezichthouder, is onlangs een nieuwe antenne voor DAB+ digitale radio in gebruik genomen en de genoemde problemen hebben in sommige gevallen daarmee te maken. De frequentie van de signalen voor DAB+ worden op een frequentie van 216,9 MHz uitgezonden, terwijl de meeste afstandsbedieningen van bijvoorbeeld garagepoorten en auto’s op 434 MHz functioneren. Het gaat om ongeveer een verdubbeling van de frequentie, wat tot een verstoorde werking van de afstandsbedieningen kan leiden.

,,Die verstoorde werking ligt aan de afstandsbedieningen zelf”, zegt David Erzeel van het BIPT tegen de Vlaamse omroep VRT. ,,Soms zijn die toestellen te weinig gefilterd, waardoor ze andere signalen, die qua frequentie lijken op de signalen die ze zouden moeten binnenkrijgen, ook gaan oppikken. Daardoor raakt de werking van zo’n toestel verstoord. Dat betekent niet dat een garagepoort spontaan zal opengaan door een DAB+ signaal. Dat kan nooit. Wel kan zo’n verstoring tot gevolg hebben dat de poort of de wagen niet opengaat”, aldus Erzeel.

Erzeel zegt dat andere meldingen van autoruiten die opengaan niets met DAB+ te maken hebben. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als meerdere gebruikers in elkaars buurt dezelfde frequentie gebruiken. Hij benadrukt dat het om afstandsbedieningen gaat die licentievrij zijn. 

  1. ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’
    VRAAG & ANTWOORD

    ‘Na zes jaar kunnen autobanden toch nog steeds goed zijn?’

    ,,Mijn verzekeringsmaatschappij vergoedt de kosten van een klapband slechts ten dele als die band ouder is dan zes jaar. Hierbij wordt de productiedatum gehanteerd. Dit is toch onredelijk, milieuonvriendelijk en slecht voor mijn portemonnee? Als meer dan zes jaar oude banden wel door de apk komen, mag ik aannemen dat daarbij gekeken is naar haarscheurtjes en de algehele conditie‘’, vraagt lezerJos de Graaf zich af.