Volledig scherm
© Shutterstock

Zijn moderne accu’s kwetsbaarder?

Vraag & AntwoordIk las dat tegenwoordig de meeste pechgevallen veroorzaakt worden door accuproblemen. Zijn accu’s kwetsbaarder geworden? - N. Salomon

Nee hoor, dat heeft andere oorzaken. Moderne auto’s zijn van betere kwaliteit dan vroeger en gaan daardoor langer mee. Een accu heeft een kortere levensduur en doordat automobilisten langer met hun auto doorrijden en wellicht niet tijdig hun accu vervangen, komen ze stil te staan. Verder hebben moderne auto’s veel meer elektronica aan boord en dat vraagt meer energie van de accu, waardoor hij eerder uitgeput is. Niet voor niets worden steeds meer auto’s voorzien van een extra boordspanning van 48 Volt, naast de oude vertrouwde 12 Volt. Die extra spanning is voor de grootverbruikers aan boord, maar ook handig voor elektrische ondersteuning van de verbrandingsmotor, waardoor een zogenoemde mild-hybrid ontstaat.

Autospecialist Niek Schenk beantwoordt lezersvragen. Mail uw vraag naar Niek Schenk.

Meer vragen en antwoorden vindt u in ons dossier.

  1. Ruiten sneuvelen bij presentatie ‘onverwoestbare’ truck Tesla

    Ruiten sneuvelen bij presenta­tie ‘onver­woest­ba­re’ truck Tesla

    Het Amerikaanse automerk Tesla heeft afgelopen nacht een wel heel aparte auto onthuld. Met de elektrische Cybertruck, die is voorzien van ‘onkrasbaar plaatwerk’ en gepantserd glas (dat overigens brak tijdens de presentatie), wil topman Elon Musk de extreem traditionele wereld van de grote pick-ups op z’n kop zetten. Fans en critici hebben hun twijfels: komt deze bizarre Tesla er echt of haalt Musk een grapje met ons uit?