Zo creëer je een ‘reddingsstrook’, die vanaf volgende week verplicht is in België
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is vanaf 1 oktober verplicht in België. Automobilisten moeten bij een file dan de middenbaan vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken.
Delen per e-mail
Dit is ook al verplicht in landen als Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië en Hongarije. Daar rijden hulpdiensten bij een noodsituatie dus niet over de vluchtstrook zoals hier, maar tussen het verkeer door. Dit principe wordt ook gehanteerd door Zwitserland en Slovenië, al is het daar (nog) niet verplicht.
Auto’s moeten bij filevorming verplicht op de linkerrijstrook dichter bij de middenberm rijden, terwijl voertuigen op alle andere rijstroken naar rechts moeten om plaats te maken. Hieronder zetten we nog even de belangrijkste vragen over de reddingsstrook op een rij:
Op welke wegen moet ik een reddingsstrook vormen?
Op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, vanaf het ogenblik dat er tenminste twee rijstroken zijn in de richting die je volgt.
Vanaf wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?
Zodra zich files beginnen te vormen, zelfs als er op dat moment geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert.
Welke hulpvoertuigen mogen de reddingsstrook gebruiken?
De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle hulpvoertuigen, opdat zij snel de plaats van een ongeval kunnen bereiken (politie, brandweervoertuigen, ziekenwagens). Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene, maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken.
Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik voldoende ruimte overlaat voor een reddingsstrook?
Alles hangt af van de breedte van de rijstroken, het voertuig en degenen die naast je rijden. In de meeste gevallen is het voldoende om naar de kant uit te wijken binnen je rijstrook. Als er echter een hulpvoertuig aankomt dat niet genoeg vrije doorgangsruimte heeft, moet je iets verder uit elkaar gaan.
Mag ik de vluchtstrook gebruiken om een reddingsstrook te vormen?
Nee, vooral omdat sommige voertuigen, zoals takelwagens, vrije doorgang moeten hebben op deze vluchtstroken. Dat geldt ook voor speciale rijstroken voor voertuigen voor bijvoorbeeld openbaar vervoer. Die maken geen deel uit van de rijbaan. Als een hulpvoertuig met blauwe lichten en sirene van achteren nadert en niet genoeg ruimte heeft om op de reddingsstrook te rijden heb je wellicht geen andere keuze. In dat geval moet je altijd oppassen dat je de weggebruikers die zich daar bevinden niet in gevaar brengt.
Mag ik de reddingsstrook gebruiken als ik met de motorfiets rijd?
Als je met de motorfiets rijdt onder de voorwaarden voorzien in de Wegcode (maximumsnelheid van 50 km/u met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/u ten opzichte van de andere voertuigen), mag je in België de reddingsstrook gebruiken, maar enkel op voorwaarde dat er geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert. Als dit wel het geval is, moet je je onmiddellijk naar de kant begeven om het de vrije doorgang te geven.
Spelen autofabrikanten op deze situatie in?
Ja, enkele autofabrikanten hebben al elektronica in hun producten die meehelpt bij het creëren van een reddingsstrook. Zo heeft BMW een functie geïntroduceerd op de nieuwe BMW 5 Serie en 6 Serie waarbij de auto automatisch opzij gaat om een noodstrook te maken in de landen waar dit verplicht is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Op deze plek in Den Haag wil je juist wel ‘geflitst’ worden
Dat je genadeloos wordt afgestraft door een flitspaal als je te hard rijdt weten we, maar op de Vaillantlaan gebeurt sinds kort het tegenovergestelde; daar word je juist beloond als je je wel aan de snelheidslimiet van 50 km per uur houdt. -
Autovakantie? Let op deze buitenlandse verkeersboetes
Vakantiegangers reizen deze zomer meer dan ooit af met de auto. Naast andere verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in populaire vakantielanden. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
ANWB waarschuwt voor gevaarlijk autostoeltje: ‘Gebruik het niet’
Bij een test van autostoeltjes is de ANWB op ‘een ernstig defect’ gestuit van het Chicco Kiros i-Size-zitje met het bijbehorende Isofix-onderstel. Het biedt geen goede bescherming bij een ongeval en is zo gevaarlijk dat de ANWB vóór de publicatie van de test op 25 mei nu al waarschuwt het in deze combinatie niet te gebruiken.
-
PREMIUM
Drie jaar cel voor ‘aanslag richting politie’ op snelweg met 160 kilometer per uur
Een 41-jarige Fransman heeft donderdag bij de rechtbank in Breda drie jaar cel en een rijverbod van vijf jaar gekregen. Hij ramde op 29 augustus vorig jaar met 160 kilometer per uur tegen een politieauto aan op de A16 bij Breda. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Nederlandse voetballer opgepakt in Spanje: reed met vervalst rijbewijs in Lamborghini
Met een vervalst rijbewijs doodleuk achter het stuur van een Lamborghini kruipen en dan in het noorden van Spanje zo hard rijden dat je de aandacht trekt van de politie. Een 25-jarige Nederlander zag er blijkbaar het probleem niet van in, maar vergiste zich lelijk.