Zo creëer je een ‘reddingsstrook’, die vanaf volgende week verplicht is in België
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is vanaf 1 oktober verplicht in België. Automobilisten moeten bij een file dan de middenbaan vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken.
Dit is ook al verplicht in landen als Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië en Hongarije. Daar rijden hulpdiensten bij een noodsituatie dus niet over de vluchtstrook zoals hier, maar tussen het verkeer door. Dit principe wordt ook gehanteerd door Zwitserland en Slovenië, al is het daar (nog) niet verplicht.
Auto’s moeten bij filevorming verplicht op de linkerrijstrook dichter bij de middenberm rijden, terwijl voertuigen op alle andere rijstroken naar rechts moeten om plaats te maken. Hieronder zetten we nog even de belangrijkste vragen over de reddingsstrook op een rij:
Op welke wegen moet ik een reddingsstrook vormen?
Op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, vanaf het ogenblik dat er tenminste twee rijstroken zijn in de richting die je volgt.
Vanaf wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?
Zodra zich files beginnen te vormen, zelfs als er op dat moment geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert.
Welke hulpvoertuigen mogen de reddingsstrook gebruiken?
De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle hulpvoertuigen, opdat zij snel de plaats van een ongeval kunnen bereiken (politie, brandweervoertuigen, ziekenwagens). Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene, maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken.
Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik voldoende ruimte overlaat voor een reddingsstrook?
Alles hangt af van de breedte van de rijstroken, het voertuig en degenen die naast je rijden. In de meeste gevallen is het voldoende om naar de kant uit te wijken binnen je rijstrook. Als er echter een hulpvoertuig aankomt dat niet genoeg vrije doorgangsruimte heeft, moet je iets verder uit elkaar gaan.
Mag ik de vluchtstrook gebruiken om een reddingsstrook te vormen?
Nee, vooral omdat sommige voertuigen, zoals takelwagens, vrije doorgang moeten hebben op deze vluchtstroken. Dat geldt ook voor speciale rijstroken voor voertuigen voor bijvoorbeeld openbaar vervoer. Die maken geen deel uit van de rijbaan. Als een hulpvoertuig met blauwe lichten en sirene van achteren nadert en niet genoeg ruimte heeft om op de reddingsstrook te rijden heb je wellicht geen andere keuze. In dat geval moet je altijd oppassen dat je de weggebruikers die zich daar bevinden niet in gevaar brengt.
Mag ik de reddingsstrook gebruiken als ik met de motorfiets rijd?
Als je met de motorfiets rijdt onder de voorwaarden voorzien in de Wegcode (maximumsnelheid van 50 km/u met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/u ten opzichte van de andere voertuigen), mag je in België de reddingsstrook gebruiken, maar enkel op voorwaarde dat er geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert. Als dit wel het geval is, moet je je onmiddellijk naar de kant begeven om het de vrije doorgang te geven.
Spelen autofabrikanten op deze situatie in?
Ja, enkele autofabrikanten hebben al elektronica in hun producten die meehelpt bij het creëren van een reddingsstrook. Zo heeft BMW een functie geïntroduceerd op de nieuwe BMW 5 Serie en 6 Serie waarbij de auto automatisch opzij gaat om een noodstrook te maken in de landen waar dit verplicht is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
PREMIUM
In heel het land wordt gevochten om touringcars voor schoolreisjes: ‘Het zit he-lemaal vol tot de zomervakantie’
Touringcarbedrijven moeten tot hun eigen frustratie dagelijks ‘nee’ verkopen aan scholen die nog voor de zomervakantie een schoolreis willen boeken. Er zijn niet genoeg chauffeurs en bussen om aan de grote vraag te voldoen. -
PREMIUM
Allereerste stukje van de Blankenburgverbinding bíjna klaar: twee kilometer asfalt bij Vlaardingen
De bouwkranen staan al jarenlang langs de A20 in Vlaardingen en mocht een enkeling het zijn ontgaan: hier wordt gewerkt aan een nieuwe weg en tunnel, de Blankenburgverbinding. Vanaf maandagochtend 5 uur is het eerste stukje klaar: ruim twee kilometer asfalt voor de nieuwe A20. Bijzonder voor de automobilist, maar ook bijzonder voor de bouwers. -
4
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
-
PREMIUMMijn Allessie
Nol kluste meer dan drie jaar aan zijn levenswerk: een Ford Mustang uit 1966 die verrot bleek te zijn
Nol van der Meer (71) rijdt niet zomaar een Amerikaanse cabriolet, nee, de zijne beschouwt hij als zijn levenswerk. Bij aankoop leek zijn Ford Mustang uit 1966 een plaatje. Maar toen de voormalige automonteur zijn wagen kaal maakte bleek de hele carrosserie verrot. Na 3,5 jaar restaureren mag ‘zijn allessie’ er weer zijn. -
gratis nieuwsbrief auto
Nu 2 keer per week de nieuwsbrief van onze autoredactie: gratis in je mailbox
De nieuwsbrief van onze autoredactie verschijnt voortaan niet één maar twee keer per week: op zaterdag én op woensdag. Gratis alles over auto’s, verkeer en mobiliteit in je mailbox: het laatste nieuws, tests, interviews, vragen van lezers en achtergrondverhalen. Abonneer je vandaag nog op de nieuwsbrief van AD Auto. Klik op de grote blauwe actieknop hieronder om je meteen aan te melden. De nieuwsbrief Auto vind je vervolgens onder de knop Thema's. -
Autovakantie? Let op deze buitenlandse verkeersboetes
Vakantiegangers reizen deze zomer meer dan ooit af met de auto. Naast andere verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in populaire vakantielanden.