Zo creëer je een ‘reddingsstrook’, die vanaf volgende week verplicht is in België
Het vrijmaken van een ‘reddingsstrook’ is vanaf 1 oktober verplicht in België. Automobilisten moeten bij een file dan de middenbaan vrijhouden voor hulpdiensten op wegen van twee of meer rijstroken.
Delen per e-mail
Dit is ook al verplicht in landen als Duitsland, Oostenrijk, Luxemburg, Tsjechië en Hongarije. Daar rijden hulpdiensten bij een noodsituatie dus niet over de vluchtstrook zoals hier, maar tussen het verkeer door. Dit principe wordt ook gehanteerd door Zwitserland en Slovenië, al is het daar (nog) niet verplicht.
Auto’s moeten bij filevorming verplicht op de linkerrijstrook dichter bij de middenberm rijden, terwijl voertuigen op alle andere rijstroken naar rechts moeten om plaats te maken. Hieronder zetten we nog even de belangrijkste vragen over de reddingsstrook op een rij:
Op welke wegen moet ik een reddingsstrook vormen?
Op alle wegen, of het nu autosnelwegen zijn of andere wegen, zelfs binnen de bebouwde kom, vanaf het ogenblik dat er tenminste twee rijstroken zijn in de richting die je volgt.
Vanaf wanneer moet ik uitwijken naar de zijkant om een reddingsstrook te vormen?
Zodra zich files beginnen te vormen, zelfs als er op dat moment geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert.
Welke hulpvoertuigen mogen de reddingsstrook gebruiken?
De reddingsstrook mag gebruikt worden door alle hulpvoertuigen, opdat zij snel de plaats van een ongeval kunnen bereiken (politie, brandweervoertuigen, ziekenwagens). Deze voertuigen moeten zijn uitgerust met blauwe lichten en een sirene, maar ze zijn niet verplicht om die altijd te gebruiken.
Hoe kan ik er zeker van zijn dat ik voldoende ruimte overlaat voor een reddingsstrook?
Alles hangt af van de breedte van de rijstroken, het voertuig en degenen die naast je rijden. In de meeste gevallen is het voldoende om naar de kant uit te wijken binnen je rijstrook. Als er echter een hulpvoertuig aankomt dat niet genoeg vrije doorgangsruimte heeft, moet je iets verder uit elkaar gaan.
Mag ik de vluchtstrook gebruiken om een reddingsstrook te vormen?
Nee, vooral omdat sommige voertuigen, zoals takelwagens, vrije doorgang moeten hebben op deze vluchtstroken. Dat geldt ook voor speciale rijstroken voor voertuigen voor bijvoorbeeld openbaar vervoer. Die maken geen deel uit van de rijbaan. Als een hulpvoertuig met blauwe lichten en sirene van achteren nadert en niet genoeg ruimte heeft om op de reddingsstrook te rijden heb je wellicht geen andere keuze. In dat geval moet je altijd oppassen dat je de weggebruikers die zich daar bevinden niet in gevaar brengt.
Mag ik de reddingsstrook gebruiken als ik met de motorfiets rijd?
Als je met de motorfiets rijdt onder de voorwaarden voorzien in de Wegcode (maximumsnelheid van 50 km/u met een maximaal snelheidsverschil van 20 km/u ten opzichte van de andere voertuigen), mag je in België de reddingsstrook gebruiken, maar enkel op voorwaarde dat er geen enkel hulpvoertuig van achteren nadert. Als dit wel het geval is, moet je je onmiddellijk naar de kant begeven om het de vrije doorgang te geven.
Spelen autofabrikanten op deze situatie in?
Ja, enkele autofabrikanten hebben al elektronica in hun producten die meehelpt bij het creëren van een reddingsstrook. Zo heeft BMW een functie geïntroduceerd op de nieuwe BMW 5 Serie en 6 Serie waarbij de auto automatisch opzij gaat om een noodstrook te maken in de landen waar dit verplicht is.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Roetfiltertest wordt tóch onderdeel van apk
Er komt waarschijnlijk toch een verplichte roetfiltertest voor dieselauto’s. De test wordt uitgevoerd bij de apk en wordt vanaf juli volgend jaar in de keuring opgenomen. Anderhalve maand geleden werd een afkeurende motie hierover in de Tweede Kamer nog voldoende gesteund. -
VIDEO / RIJ-IMPRESSIE Eindelijk weer iets te kiezen: de Citroën (ë)C4 is prettig anders
In een wereld die vooral gedomineerd wordt door rationele keuzes, moet je opvallen om een rol van betekenis te spelen. Met de nieuwe C4, die meteen ook als elektrische ëC4 beschikbaar komt, heeft Citroën die ‘kunst van het anders zijn’ weer als vanouds in de vingers. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
Autovakantie? Let op deze buitenlandse verkeersboetes
Vakantiegangers reizen deze zomer meer dan ooit af met de auto. Naast andere verkeersregels vanwege corona, bestaat er soms ook verwarring over de ‘reguliere’ verkeersregels in populaire vakantielanden.
-
Trump heeft The Beast, Rutte een Koga van 1300 euro
Bij fietsenmerk Koga regende het reacties nadat premier Mark Rutte afgelopen week niet met de dienstauto, maar op zijn donkergekleurde Koga naar paleis Huis ten Bosch reed om het ontslag van zijn kabinet in te dienen bij koning Willem-Alexander. ,,Hij is onze vaandeldrager.’’ -
PREMIUM
Mijn Allessie Jaguar van Roland is zijn ‘tweede mami’: ‘Het is een zij, want ze is mijn baby’
Roland Antersyn (55) reed zijn hele leven Mercedes. Het type maakte hem niet uit, zolang de ster maar op de motorkap pronkte. Toch viel hij een jaar geleden als een blok voor Jackie de Jaguar, een donkergroene S-type uit 2005. Chic maar vooral groot, net als hij. Deze keer in de rubriek Mijn Allessie het verhaal van Roland en zijn ‘mami’. -
Tesla-baas Elon Musk rijkste persoon ter wereld: ‘Nou, tijd om weer aan het werk te gaan’
Elon Musk, topman van autobouwer Tesla en ruimtevaartbedrijf SpaceX, is de rijkste man op aarde geworden. Hij onttroont daarmee Jeff Bezos, oprichter en baas van webwinkelconcern Amazon, zo wijst de miljardairsindex van persbureau Bloomberg uit.