De Duitse kunstenaar laadde een karretje vol met 99 smartphones
Volledig scherm
De Duitse kunstenaar laadde een karretje vol met 99 smartphones © Simon Weckert

Zo gemakkelijk neem je Google Maps in de maling: opzienbarende actie tegen sluipverkeer

Een karretje met 99 afgedankte smartphones: meer had de Duitse kunstenaar Simon Weckert niet nodig om de navigatie-app Google Maps volledig het digitale bos in te sturen. Door stapvoets door de straten van Berlijn te lopen, slaagde hij erin een virtuele file te ensceneren, waardoor Google Maps-gebruikers prompt een alternatieve route voorgesteld kregen.

Real-time verkeersapps als die van TomTom, Waze en Google Maps liggen al een tijdje onder vuur. Juist omdat ze het verkeer zo efficiënt mogelijk proberen te spreiden, leiden ze soms tot een spectaculaire toename van sluipverkeer door woonwijken. De apps signaleren filevorming aan de hand van de verplaatsing van smartphones. 

De geadviseerde omleidingen zijn soms uiterst ongewenst. In bijvoorbeeld Meerkerk, gelegen langs snelweg A27, is al meermalen de noodklok geluid omdat hulpverleners vrezen dat de dorpskern tijdens spitsuren bij een onverhoopte calamiteit hierdoor onbereikbaar wordt. Niks aan te doen? Toch wel, zo bewijst de Duitse kunstenaar Simon Weckert in een gretig bekeken YouTube-video.

Onder de projectnaam #googlemapshacks is Weckert er namelijk in geslaagd om de complexe algoritmes van Google Maps op een kinderlijk eenvoudige manier te misleiden. Gewapend met een karretje vol smartphones, die allemaal hun locatiegegevens delen met Google, wandelde Weckert door de straten van Berlijn, om zo een onbestaande file te creëren rond de gebouwen van het Duitse Google-hoofdkwartier. Het resultaat was dat Google Maps welgeteld 99 ‘stapvoets rijdende auto’s’ detecteerde binnen een vierkante meter. En dat was blijkbaar genoeg reden om andere weggebruikers langs een alternatieve route te sturen.

Geen auto te zien, maar Google Maps werd misleid en meende toch echt dat hier een file stond
Volledig scherm
Geen auto te zien, maar Google Maps werd misleid en meende toch echt dat hier een file stond © Simon Weckert