Een verkeerschaos ligt op de loer wanneer niemand oplet of de kruising vrij is bij het oprijden ervan.
Volledig scherm
Een verkeerschaos ligt op de loer wanneer niemand oplet of de kruising vrij is bij het oprijden ervan. © DPA

Zo hoog is de boete als je een kruispunt blokkeert, ook al rijd je door groen

Het is een ergernis van menig automobilist: medeweggebruikers die een kruispunt oprijden terwijl het verkeer niet doorstroomt. Het mag ook niet. Ook al rijd je door groen, het blokkeren van een kruispunt kan een boete opleveren van 240 euro.

Vooral tijdens de spits zie je het vaak bij drukke kruispunten: ongeduldige automobilisten die een kruising oprijden, terwijl ze zien dat het vast staat. Daarmee blokkeren ze het verkeer van de kruisende banen, waardoor iedereen vast staat. Het mag niet, ook al rijd je door groen.

Het is dus een kwestie van goed kijken of het verkeer doorrijdt voordat je een kruising oprijdt. Doe je dat niet, dan is dat een feitcode R331 en loop je het risico op een boete van maar liefst 240 euro. In een onderzoek uit 2011 in opdracht van Rijkswaterstaat blijkt dat het in meer dan de helft van de gevallen gaat om manifestatiedrang. Daarmee wordt waarschijnlijk bedoeld dat de algehele doorstroming voor veel automobilisten ondergeschikt is aan het individuele belang.

De meest kansrijke maatregelen om het blokkeren te voorkomen lagen volgens een samenvatting van het rapport op het terrein van verbetering van de infrastructuur, zoals het creëren van extra opstelruimte, en een betere afstelling van verkeerslichten, waardoor een groot verkeersaanbod kan worden opgevangen. Om het gedrag te reguleren kan worden ingestoken op een mix van handhaving, voorlichting, educatie in de rijopleiding, en bebording en markering ter plekke', aldus het rapport.