Zo krijg je subsidie op een elektrische auto
Om het kopen of het privé leasen van een elektrische auto te stimuleren geeft de overheid subsidie bij de aanschaf daarvan. Maar hoe krijg je die subsidie op je elektrische auto en hoeveel is het?
De Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (ook wel SEPP genoemd) geldt voor nieuwe en gebruikte elektrische personenauto’s in de kleinere en compacte middenklasse Hij is gestart in juli 2020 en loopt door tot 1 juli 2025. Het gaat om een paar duizend euro per auto. Een addertje onder het gras: per jaar is er een maximum gebonden aan het aantal auto’s dat subsidie kan ontvangen. Als de pot leeg is in dat jaar, houdt ‘t op. Kortom voor deze subsidie geldt: zolang de voorraad strekt.
Hoe ziet die subsidie voor elektrische auto’s er precies uit?
Je kunt de subsidie krijgen voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Je krijgt in 2022 wel een verschillend bedrag. voor een nieuwe auto krijg je 3.350 euro. Als je voor een gebruikte elektrische auto kiest, dan ontvang je 2.000 euro op de bankrekening. Als je een private-leaseauto hebt kan dat in meerdere maandtermijnen worden verrekend.
Is die subsidieregeling onbeperkt?
Nee. Zoals gezegd, er is een maximumbudget voor het volgende jaar. Onder nieuwe auto’s wordt 71 miljoen euro verdeeld, en voor gebruikte auto’s is 20,4 miljoen euro beschikbaar. En de ervaring leert dat die pot redelijk snel leeg kan zijn!
Voor welke elektrische auto’s kun je de subsidie aanvragen?
Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de auto waarvoor je subsidie wilt aanvragen. De regels zijn als volgt:
- De elektrische auto moet een 100% elektrische personenauto zijn met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
- De catalogusprijs (oorspronkelijke nieuwprijs inclusief BTW, BPM en opties van de fabrikant) zoals geregistreerd in het kentekenregister (RDW) moet tussen de € 12.000 en € 45.000 liggen.
- De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.
- De auto moet voor een subsidie in 2022 op of na 1 januari 2022 een eerste toelating (registratie) hebben bij de RDW. Let hier zeker bij private lease op, omdat sommige leasebedrijven een voorregistratie hebben gedaan. Die auto’s komen dus niet in aanmerking voor de subsidie.
Ter indicatie vind je bijvoorbeeld in de database van AutoWeek een compleet overzicht van de auto’s waarvoor je subsidie zou kunnen aanvragen. Je kunt de subsidie aanvragen voor een nieuwe auto of een gebruikte elektrische auto. Let wel even op de actieradius, die boven de 120 km moet liggen. En ga je liever voor private lease van je elektrische auto? Je ziet ook meteen de leasebedragen in het overzicht van Autoweek staan.
Hoe vraag je die subsidie aan?
- Je moet het koopcontract of het private leasecontract van de auto tekenen op of na 1 januari 2022. De auto mag ook pas op of na 1 januari 2022 naar je zijn overgeschreven bij de RDW en zoals gezegd, je moet ook de eerste zijn die deze auto op je naam zet.
- Je moet de subsidie vervolgens online en met je DigId aanvragen via de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Wacht met dit alles niet te lang. De subsidie voor nieuwe auto’s was vorig jaar op 7 juni 2021 ‘op’, die voor gebruikte auto’s ging door tot 28 augustus 2021. Simpelweg gaat het hierom: ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
AUTOTEST
Dit is de beste elektrische auto van dit moment (maar die prijs...)
De Mercedes-Benz EQS ontzorgt de elektrisch rijder. Dankzij het enorme rijbereik verdwijnt de angst voor lege batterijen. Wat rest is het toppunt van comfort en veiligheid. -
Waarom stadsauto's schreeuwend duur zijn geworden
Kleine, goedkope auto’s zijn in tien jaar tijd bijna in prijs verdubbeld. Door steeds strengere regelgeving halen autofabrikanten hun stadsauto’s van de markt, op een paar volhouders na. Is de tijd van spotgoedkoop autorijden definitief voorbij? -
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
Stortvloed aan elektrische Toyota’s op komst, Lexus schrapt benzinemotor
Autofabrikanten Toyota en Lexus gooien het roer om en brengen de komende jaren tientallen elektrische modellen op de markt. Dat verklapte de grote baas van het Toyota-concern, president Akio Toyoda, op verrassend spectaculaire wijze tijdens een livestream.
-
Getest: Dit is de beste inbouw-combimagnetron
Wat is de beste inbouw-combimagnetron? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMtest alfa romeo tonale
Zo rijdt de ‘teennagel’, de auto die Alfa Romeo moet redden
Het merk Alfa Romeo is de laatste jaren zwaar verwaarloosd. In de Fiat-Chrysler-tijd leek het merk ten dode opgeschreven, maar nu zijn er een nieuwe eigenaar én een nieuw model. De hybride Tonale vormt de opmaat naar een volledig elektrische Alfa Romeo in 2027. -
PREMIUM
Geen grap: het nieuwe autostuur ‘yoke’ zit dit jaar al in de nieuwste auto's
De jaren van het traditionele ronde autostuur zijn geteld. Tenminste, als het aan automakers zoals Tesla, Toyota en Lexus ligt. Zij zetten in op de ‘yoke’, een rechthoekig stuur dat verschillende voordelen zou bieden. De eerste auto’s die hem aan boord hebben, komen al dit jaar op de markt.