Volledig scherm
© Thinkstock

Zo overleef je de files op weg naar de wintersport

Er vertrekken dit weekend ongeveer 450.000 Nederlanders richting de sneeuw. De ANWB waarschuwt voor lange files in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk.  Het fileleed geduldig ondergaan is het devies. Vijf tips om de reisellende te verzachten. 

De ANWB Alarmcentrale verwacht de drukste week van het winterseizoen. In Nederland sluiten de scholen in de regio’s Noord en Midden. In Nederland leidt dat niet tot veel extra drukte, buiten de grenzen wel.  

In Duitsland worden de piekuren morgen verwacht tussen 09.00 en 15.00 uur. Grote knelpunten zijn de rondweg van München (A99) en de A8 Karlsruhe/München/Salzburg.

In Oostenrijk liggen de piekuren morgen tussen 09.00 en 16.00 uur. Er wordt veel oponthoud verwacht op de B179, de route via de Fernpas tussen de Duitse grens en Nassereith. Ook op de A10 Salzburg - Villach rijdt het verkeer op veel plaatsen langzaam, net als op toegangswegen naar de skidalen in Tirol, Vorarlberg en het Salzburgerland. Terugkerende wintersporters moeten rekening houden met controles (en dus vertraging) bij de grensovergangen met Duitsland bij Kufstein (A12) en Walserberg/Salzburg (A1).

In Frankrijk is het morgen filerijden geblazen tussen 08.00 en 11.00 uur. Er worden vooral lange files verwacht ten oosten van Lyon op de A40 Mâcon - Chamonix en op de A43 Lyon - Chambéry. Ook de laatste kilometers van de N85 Grenoble - Gap en de N90 Albertville - Bourg St. Maurice bij Moûtiers zijn een knelpunt.

Op de wegen in Zwitserland zijn de belangrijkste knelpunten de A1 Zürich - Bern en de St. Gotthardtunnel in de A2 Basel - Chiasso. Ook kan er wachttijd ontstaan bij de autotreinstations.

Voor wie morgen de weg op gaat, houd de weers- en verkeersinformatie  van onze buurlanden nauwlettend in de gaten. 

Vijf tips om het fileleed enigszins te verzachten:

1. Voorbereid de weg op 

Een goede voorbereiding is het halve werk. In verband met de verwachte strenge kou en lange files in de wintersportgebieden, wordt geadviseerd voldoende warme dekens, drinken en eten in de auto mee te nemen. Ook is het belangrijk om de verplichte attributen in je auto te hebben, want daar wordt weleens op gecontroleerd. Denk aan: veiligheidshesjes, een gevarendriehoek, reservewiel, blaastest, EHBO-set en vignet (ook online te bestellen). Winterbanden zijn in het buitenland soms zelfs verplicht. En houd sneeuwkettingen in de auto altijd binnen handbereik. Zo zorg je er in elk geval voor dat je zelf geen file veroorzaakt. 

2. Pauzeren en slapen 

Waarom zou je zo snel mogelijk naar de plaats van bestemming scheuren? Strek de benen, maak een ommetje en overnacht in een leuk hotel op de route. Het is vakantie! Tip: neem een hotel waar je auto onder een afdak kan staan. Bij sneeuwval hoef je de auto dan 's ochtends niet schoon te maken.

3. Speel autospelletjes

Wie kinderen heeft, komt het bekend voor: 'Papa, mama, zijn we er al?!' Lang in de auto zitten is voor niemand leuk. Hieronder een aantal spelletjes die je kunt spelen. 

- Kentekenplaten raden: waar komt die auto vandaan?
- Ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
- VW Kever punch autospel- geef een tikje op elkaars schouder elke keer dat  je een Volkswagen Kever ziet, dat mag natuurlijk ook een andere auto zijn. 
- De woordenslang: kies een categorie en noem een woord. De laatste letter van dit woord is de eerste letter van het nieuwe woord.
- Wie ben ik? Je neemt iemand in gedachten en de ander mag maar 20 vragen stellen die met ja en nee te beantwoorden zijn. 
- Spelletjes met opdrachten: Je mag geen 'ja' of 'nee' zeggen. Of: wie kan het langst zijn adem inhouden? Wie kan het langst zijn mond houden? 
- Laat kinderen de tijd en afstand raden. Plak een post-it op de stoel voor elke 10 kilometer. Op deze manier ziet je kroost wanneer ze er bijna zijn.
- Ik ga op reis en neem mee... handschoenen. De volgende speler zegt handschoenen en nog een item. De lijst wordt steeds langer, totdat iemand een fout maakt. 
- Dilemmaspel. Wat doe je liever? De hele week  5 schnitzels  per dag eten of altijd achterstevoren de skipiste af? 

4. Vakantiestemming

Om in de stemming te komen, speel je een muzieklijst af met de bekendste après-skiliedjes. Meezingen maar, want onderzoek heeft aangetoond dat zingen gezond is! 

5. Eten

Van te zoete snacks kun je aardig misselijk worden op bergpassen. Ook zorgt suiker voor een energieboost waar je wellicht niet op zit te wachten in een auto. Neem fruit, water en hartige snacks mee zoals blokjes kaas, olijfjes, tomaatjes en chips. 

Ga je op wintersportvakantie met het vliegtuig? Expedia geeft nuttige inpaktips

  1. Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboortestreek van Ferrari
    Video

    Mille Miglia: de finish komt in zicht, maar eerst nog langs Parma en Modena, de geboorte­streek van Ferrari

    De beroemde Italiaanse steden Parma en Modena, dwars door de geboortestreek van Ferrari: tijdens de vierde etappe van de Mille Miglia komt de finish in Brescia in zicht. Hoewel het er in deze klassieker-rit allang niet meer om gaat wie het hardste rijdt, moedigt nota bene de Italiaanse politie de deelnemers aan om het gas erop te houden. Het is tegenwoordig echter een 'regelmatigheidsrit’. Na bijna 1800 kilometer zijn de winnaars bekend: Giovanni Moceri en Daniele Bonetti met hun Alfa Romeo 6C 1500 SS uit 1928. Videoverslag van presentator Werner Budding en cameraman Patrick Johannes.