Volledig scherm
De kinderen én vakantiespullen van Flip van Doorn. © Flip van Doorn

Zo prop je het handigst alle vakantiebagage in je auto: inpakken en wegwezen

Inpakken en wegwezen! Zo simpel als dat klinkt, zo lastig kan het zijn. Hoe krijg je die stapel tassen, matjes, slaapzakken, tenten en kookgerei passend in de auto? Reisjournalist Flip van Doorn heeft veel ervaring en geeft tips.

Er zijn allerlei merken en types auto, maar een kubieke meter blijft een kubieke meter en die kun je maar één keer vullen. Al kan een dakkoffer soelaas bieden. Wie een auto inpakt aan de vooravond van een kampeervakantie, doet er goed aan zich te bekwamen in de kunst van het weglaten. Vraag je dus bij alles wat je inpakt af of je het écht gaat gebruiken. Vorig jaar na thuiskomst spullen uitgepakt die je niet gebruikte? Laat die dit keer thuis.

En verder: rustig blijven. Het is vakantie. Bijna.

Pak alles in

Niets zo hinderlijk als voorwerpen die los door de auto zwerven. Een zakje tentharingen, een frisbee, een linkerschoen: ze duiken op als je ze niet verwacht en zijn niet te vinden wanneer je ze nodig hebt. Stop daarom alle kleding in tassen, doe het bestek in een afsluitbare bak en doe die bak bij de kookspullen in een krat. Speelgoed gaat in een strandtas, alle schoenen en sandalen bij elkaar in zo’n grote, stevige, boodschappentas. Zo heb je op de plaats van bestemming ook meteen alle spullen bij de hand.

Potje Tetris

Speel eerst een paar keer het spelletje Tetris op de computer. Je weet wel: met die blokken die naar beneden zakken en die je op een zo gunstig mogelijke plek moet puzzelen. Het inpakken van de auto werkt net zo, maar dan in 3D.

Hanteer een logische volgorde en pak de grootste en minst buigzame spullen eerst: koffers, krat met kookgerei et cetera. Matjes, kussentjes en slaapzakken laten zich makkelijk in kleine ruimtes proppen. En er is altijd wel een hoekje waarin die ene linkerschoen past die toch aan de tas wist te ontsnappen.

Last in, first out

Quote

Let er op dat je voldoende eten bij je hebt, zeker als je op zaterdag of zondag rijdt en de winkels mogelijk dicht zijn

Maak een tas met eten en drinken, een snijplank, bord en bestek voor de pauzes onderweg en pak die als laatste in. Anders sta je eerst een kwartier te grasduinen voor je kort van je rust kunt genieten.

Als je onderweg een stop maakt bij een hotel, camping of B&B is het slim ook een tasje met toiletspullen, pyjama, schoon ondergoed en knuffels binnen handbereik te houden.

Leg praktische spullen als de tent, rubberhamer en tentstokken die je meteen nodig hebt bovenop. Ook fijn om voor het grijpen te hebben: een zakmes met veel functies, touw en een zaklamp, handig als je laat aankomt.

Let er op dat je voldoende eten bij je hebt, zeker als je op zaterdag of zondag rijdt en de winkels mogelijk dicht zijn. Met een lege maag aankomen op een camping is een garantie voor fikse ruzie tijdens het opzetten van de tent. En stop natuurlijk een biertje in de koelbox, voor als de klus is geklaard.

Oude kleren

Er komt altijd meer mee terug van vakantie dan er heen ging. Souvenirs, een mooie badtas, van die lekkere kaasjes/blikjes paté/wijn die je alleen daar kunt krijgen, T-shirts. Neem op de heenreis wat oude kledingstukken mee, bijvoorbeeld om in te slapen, dan kun je die aan het einde van de vakantie achterlaten.

Hetzelfde geldt voor bijna versleten handdoeken. Ze gaan nog een laatste keer mee, tegen de tijd dat ze muf zijn gaan ruiken omdat je op de camping geen zin hebt in dagelijks wasjes, gooi je ze weg. Zo heb je plek in de koffer voor dat kekke zomerjurkje van die leuke markt in dat ene schattige dorpje. Let er wel op dat je die niet bij dat heerlijke Franse stinkkaasje stopt.

Voetruimte

Quote

Ook zonder opberglade past er meestal wel het een en ander onder een voorstoel

Kleine kinderen komen nog niet met hun voeten op de vloer van de auto. Stop daar de tentzak of opvouwbare stoeltjes. Kleedje erover en ze kunnen zelfs hun voeten er comfortabel op laten rusten. En hang insteekzakken over de rug van de voorstoelen, daarin kunnen kinderen boekjes, kleurpotloden, autobingo en andere afleiding voor tijdens een lange rit in wegsteken. Veel auto’s hebben onder de voorstoelen opberglades zitten en ook zonder lade past er meestal wel het een en ander onder een voorstoel. Leg je hoofdkussen op de achterbank, kun je onderweg een dutje doen tegen het raam én hoef je die niet in de Grote Puzzel van de achterbak mee te nemen.

Check, check, dubbelcheck

Loop voor je wegrijdt een laatste keer om de auto heen. Hangt hij niet scheef, is hij niet te zwaar beladen? Gaat de achterklep nog dicht? Is die rechterschoen niet per ongeluk onder de auto gevallen? Als je het gevoel hebt dat alles goed is ingepakt, start dan de motor, trek voorzichtig op en rem een keer stevig (maar voorzichtig). Grote kans dat er toch nog een bal naar voren komt stuiteren. Beter voor vertrek dan op de Autoroute du soleil.

Bon voyage!

Volledig scherm
Klik op de infographic om deze te vergroten. © AD/ANWB
  1. Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Verkoop dure benzine explodeert: ‘vaak zonde van je geld’

    Sinds de invoering van de nieuwe benzine E10 kiezen steeds meer Nederlanders voor duurdere ‘premium’ brandstoffen. Autobezitters zijn bang dat de vervanger van Euro 95 hun auto stuk maakt, maar volgens experts is dat niet terecht. ,,E10 geeft minder problemen dan mensen denken, maar door allerlei indianenverhalen zijn ze meer geld kwijt dan nodig. Al moeten vooral bezitters van motorfietsen, brommers en klassiekers wel opletten.”