Alleen al het kruit van vuurwerk is zeer schadelijk voor autolak
Volledig scherm
Alleen al het kruit van vuurwerk is zeer schadelijk voor autolak © Youtube/Jash Doweyko-Jurkowski

Zo wapen je je auto tegen vuurwerk: tips en trucs

De jaarwisseling is een gevaarlijke periode voor auto's. De lak kan beschadigd raken, brandbare onderdelen als rubberen strips en banden kunnen smelten en ramen kunnen barsten. Bovendien is het kruit van vuurwerk schadelijk voor de lak.

Al deze problemen zijn uiteraard te voorkomen door je auto in een overdekte (openbare) garage te parkeren. Lukt dat niet, probeer dan open plekken en drukke straten waar veel vuurwerk wordt afgestoken te vermijden. Bij tankstations en bejaardentehuizen wordt eveneens zelden tot nooit vuurwerk afgestoken. Ook handig: buiten het centrum bij een P+R-terrein parkeren en dan met het openbaar vervoer naar je feestbestemming afreizen. 

Staat je auto toch buiten, dan kan een vochtige oude deken dienen als bescherming tegen neerstortende vuurpijlen en lak-vernielend kruit. Het lijkt tegenstrijdig, maar was je auto vóór oud en nieuw. Schone auto's met gladde lak en een goede waslaag zijn beter beschermd tegen vuurwerkresten dan vieze auto's doordat het kruit er makkelijker vanaf glijdt. Op nieuwjaarsdag kun je het beste zo snel mogelijk je auto door de wasstraat halen of handmatig wassen. Spoel je auto eerst grondig af met water voordat je begint met soppen, anders maak je krassen met de vuurwerkresten op je lak. 

Smartphone als beveiligingscamera

Wie over een tweede of oude smartphone beschikt, kan deze omtoveren tot een beveiligingscamera met een app, waardoor deze als IP Camera functioneert. Door je auto in het zicht van de camera te parkeren, kun je 'm op afstand in de gaten houden. Je auto wordt er niet door beschermd, maar áls er iets gebeurt, staat het in ieder geval op beeld.

Ook autorijden kort na de jaarwisseling is af te raden. Niet alleen doordat dronken feestgangers rijdende auto's soms als doelwit zien voor hun Romeinse kaarsen of vuurpijlen, maar ook omdat flessen die dienen als lanceerinrichting voor vuurwerk vaak pas de volgende dag worden opgeruimd. Tip: reis per taxi of Uber, maar reserveer vooral de terugweg tijdig, want anders dreigen lange wachttijden.

Poetsmiddel

Wanneer er toch vuurwerk op je auto is gekomen, is dat te zien aan de zwartbruine verkleuring van de laklaag. Deze rooksporen kunnen meestal zonder problemen worden verwijderd met een goed poetsmiddel. Doe dit niet bij te lage temperaturen, omdat het anders niet goed uit te wrijven is. Wanneer er plastic onderdelen zijn geraakt, moet een speciale kunststofreiniger worden gebruikt. Kleine krasjes in de verf kunnen worden behandeld met een krasverwijderaar. Bij diepe krassen of verbrande verflagen kan uiteindelijk alleen de autospuiter uitkomst brengen.

Klap je spiegels in en eventuele antennes, want niet alleen vuurwerk maar ook dronken feestgangers vormen tijdens oud en nieuw een gevaar voor je auto. Wanneer je auto beschadigd is en de dader bekend, kun je deze aansprakelijk stellen. Heb je een allriskverzekering, dan wordt de schade vaak volledig vergoed. Helaas heeft het claimen van vuurwerkschade meestal wel gevolgen voor je opgebouwde korting voor schadevrij rijden. Bij echte brandschade geldt dit meestal niet. Bij een WA-Plus verzekering wordt vuurwerkschade vaak wel vergoed. Check hiervoor vooral goed vooraf je eigen polis.