Volledig scherm
© Facebook

Zuid-Afrikaan begraven in zijn geliefde Mercedes

De laatste wens van een Zuid-Afrikaans oud-politicus is uitgevoerd. De vorige maand overleden Tshekede Buffon Pitso (72) wilde niet in een kist worden begraven, maar in zijn Mercedes ter aarde worden besteld.

Bufton Pitso leidde ooit de afdeling van de sociaal-democratische oppositiepartij United Democratic Movement (UDM) in de provincie Oost-Kaap. Naast politicus was hij ook zakenman. Dat ging hem ooit voor de wind, waardoor hij een groot aantal Mercedessen kon kopen. De Duitse auto's moest hij echter allemaal verkopen nadat hij enkele financiële tegenvallers te verduren kreeg. 

Met zijn flink gekrompen budget kon hij nog wel een tweedehands Mercedes E500 uit de jaren 90 op de kop tikken. Het voertuig kon niet meer de weg op, maar dat deerde Bufton Pitso niet. De Zuid-Afrikaan kroop graag achter het stuur om er naar de autoradio te luisteren. Eind maart zakte hij op zijn oprit in elkaar en overleed.

De laatste wens van de politicus was om in de Mercedes te worden begraven. Zijn familie ging te rade bij begrafenisondernemer Thabiso Mantutle en die stemde in. ,,We hebben nooit eerder zo’n vreemd verzoek gehad”, verklaarde deze aan Zuid-Afrikaanse media. ,,We moesten heel wat paperassen invullen en de juiste afmetingen opzoeken. De helling van het graf moest ook groot genoeg zijn zodat de oplegger met de Mercedes tot bij de 2,5 meter diepe kuil kon komen.”

Het lichaam werd achter het stuur geplaatst en kreeg de autogordel om. Zuid-Afrika heeft sinds 27 maart - twee dagen voor de begrafenis - verregaande lockdownmaatregelen om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar velen negeerden het verbod op niet-essentiële verplaatsingen en waren alsnog aanwezig op de begrafenis. De foto’s die Bufton Pitso’s familie verspreidde van de afscheidsplechtigheid, gaan inmiddels viral.

Volledig scherm
© Facebook
Volledig scherm
© Facebook