125 jaar de Scheldezonen: een rijk muziekverleden, een dramatisch ongeval en een dirigent in de hondenkar
HOOGERHEIDE - Muziekvereniging de Scheldezonen uit Hoogerheide is veel meer dan alleen maar een harmonieorkest. De Scheldezonen bestaat 125 jaar en heeft een rijk verleden met diverse culturele activiteiten.
Wil de JongBron:BN DeStem
Op 26 mei 1896 werd de muziekvereniging opgericht onder de naam Stichting Fanfare De Scheldezonen. De fanfare bestond toen uit dertig leden en vijf leerlingen. Er werd gerepeteerd in de Harmoniezaal bij Verschuren in de Raadhuisstraat. De leerlingen kregen les op zondagmorgen, na de mis.
Met de hondenkar
De eerste dirigent van de fanfare was W. Olieslagers. Hij kwam te voet naar Hoogerheide. Na de repetitie bracht een van de leden hem met de hondenkar weer naar huis, tot het bestuur hem een fiets schonk.
Een dramatisch ongeval in 1961 betekende het begin van de neergang voor De Scheldezonen
Brand bij het omkleden
Na de Tweede Wereldoorlog werd door De Scheldezonen het carnaval in Hoogerheide opgezet, met de verkiezing van een prins en nar en met ‘t Ouw Aremenieke als hofkapel. Een dramatisch ongeval in 1961 betekende het begin van de neergang voor De Scheldezonen. Een aantal muzikanten zou deelnemen aan de vastenavendoptocht in Bergen op Zoom. Tijdens het omkleden ontstond brand, dertien muzikanten raakten ernstig gewond en een van hen overleed aan zijn verwondingen.
Door dit vreselijke ongeval hadden velen hun motivatie verloren, en daalde het ledental van de fanfare tot een historisch dieptepunt.
Vanaf 1967 werd door de inzet van voorzitter Willy de Bruyn en secretaris Geert Backx een begin gemaakt met de wederopbouw. Het korps bestond uit nog slechts negen muzikanten. Het bestuur ging bij oud-leden langs, met de vraag terug om weer lid te worden, en dat lukte.
We hadden toen meer dan honderd leden
Jac Joosen
Toneel en zang
De Scheldezonen was altijd belangrijk voor het culturele leven in Hoogerheide Zo kwam er in 1935 een toneelvereniging en beschikte de vereniging ook nog over een zangkoor. In de jaren zestig kwam er een slagwerkgroep en een majorettepeloton bij.
Ook Beierse kapel die Edelweiss Buben vindt zijn oorsprong bij De Scheldezonen. ,,We hadden toen meer dan honderd leden”, vertelt oud voorzitter Jac Joosen.
Extra geld in de kas
Vroeger gingen de leden van de slagwerkgroep ook auto’s wassen. Met die opbrengst konden we weer nieuwe trommels aanschaffen
Jac Joosen
De laatste jaren bestaat De Scheldezonen uit een harmonie, slagwerkgroep en leerlingenorkest. De vereniging krijgt een gemeentelijke subsidie en de leden betalen contributie. Volgens Joosen is dit niet toereikend en moeten de leden de handen uit de mouwen steken om extra geld in de verenigingskas te brengen. Hij noemt onder meer de boterletteractie, een carnavalsbal en nog veel meer. ,,Vroeger gingen de leden van de slagwerkgroep ook auto’s wassen. Met die opbrengst konden we weer nieuwe trommels aanschaffen”.
Secretaris Elma van Mourik zegt dat door corona nog geen data gepland kunnen worden voor jubileumactiviteiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.