Volledig scherm
Op 13 oktober wordt onder meer de röntgenafdeling van Bad Ginneken gebombardeerd. Daarbij vallen 22 doden. © Heemkundering Paulus van Daesdonk

17 oktober 1944: Woensdrecht maakt balans op, die is niet mals

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het zestiende deel: 17 oktober 1944.

Quote

72 woningen zijn tot de grond toe vernietigd, 355 huizen onbewoon­baar

Na de felle gevechten van gisteren, waarbij Woensdrecht eindelijk in handen viel van de geallieerden, luwt de strijd. Het is tijd de balans op te maken en die is niet mals.

Woensdrecht is grotendeels in puin geschoten. 72 woningen zijn tot de grond toe vernietigd, 355 huizen zijn dermate beschadigd dat ze onbewoonbaar zijn verklaard.

De Kreekrakdam is nog altijd in handen van de Duitsers. Ondanks felle gevechten zijn de Canadezen er ook gisteren niet in geslaagd de tweehonderd meter die hen scheiden van de dam te overbruggen. Ze hebben zware verliezen geleden, er zijn in totaal 161 doden en gewonden gevallen aan de kant van de geallieerde troepen.

De afgelopen dagen zijn er slachtoffers gevallen in Breda bij diverse bombardementen die er op de stad zijn uitgevoerd, meldt het Rotterdamsch Nieuwsblad. Zo wordt op 13 oktober onder meer de röntgenafdeling van Bad Ginneken, voorheen N. V. Geneeskundige badinrichting Bad Wörishofen genaamd, geraakt en daarbij vallen 22 doden.

Tekst gaat verder onder het kader.

Onder de doden bevindt zich een prominente Bredase; jonkvrouw M.E. Reigersman. Ze is de dochter van de oud-griffier van de Bredase rechtbank. De sociaal bewogen vrouw zet zich in voor tientallen fondsen en stichtingen. Ze is onder meer lid van het Diaconessenhuis, van het Linnenfonds en van de Bloemenvereniging voor zieken van het Diaconessenhuis. Ze maakt ook deel uit van het bestuur van de Vereeniging ter bescherming van Dieren, afdeling Breda.

De naastgelegen protestantse Laurentiuskerk in Breda wordt ook door een voltreffer geraakt en raakt zwaar beschadigd. De kerkdiensten worden direct opgeschort.

Volledig scherm

Huib van Dis ziet dat steeds minder palen in de velden staan en vermoedt dat ze zijn weggehaald om als brandstof te dienen. Ook trekken mensen weg richting Heiningen, terwijl Duitse troepen in toenemende mate hun intrek in Fijnaart nemen. ,,Huize het Hoekje wordt in beslag genomen door Duitsers. Op verschillende plekken in de gemeente zijn voorbereidingen getroffen om geschutsopstellingen te maken, onder anderen bij M. van de Weijngaert, Wed. D. Frijters, Ari Verhagen en in de boomgaard van de Gebr. Van Dis", schrijft Van Dis in zijn dagboek.

 1. Bergse atlete Joleen Jansen presenteert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’
  PREMIUM

  Bergse atlete Joleen Jansen presen­teert boek: ‘Hardlopen was een vlucht voor me’

  BERGEN OP ZOOM - In kantine d’n Assieschuif bij atletiekvereniging Spado op Sportpark Rozenoord in Bergen op Zoom wordt zondag een boek gepresenteerd met als titel ‘Ken je me?’ Het is geschreven door Joleen Jansen-Melse (67), in de hardloopwereld bij velen bekend als Joleen Jansen. Onder de vlag van AV Spado boekte de atlete uit Bergen op Zoom jarenlang zowel regionaal als landelijk menig succes. In haar debuut als schrijfster toont zij zich van een heel andere kant.
 2. Blijft deze Schelp voor altijd dicht?
  PREMIUM
  Analyse

  Blijft deze Schelp voor altijd dicht?

  BERGEN OP ZOOM - De conclusie in het onderzoek van PROOF adviseurs is vernietigend. Problemen met het roestvrijstaal waren jarenlang bekend. Maar er gebeurde niks, iedereen keek de andere kant uit. Pas toen er acuut gevaar dreigde voor bezoekers en personeel kwam er actie. Ging De Schelp dicht. Voor reparatie. Die klus liep uit de hand. Het roestvrijstaal bleek niet het enige probleem. Ook met de luchtkwaliteit binnen is het grondig mis. En daarom is het bad nog altijd gesloten. En niemand die weet hoe lang dit duurt. En of De Schelp nog is te redden!

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom