Volledig scherm
De Feldgendarmerie (militaire politie) verricht een arrestatie. © Beeldbank WO2 – NIOD

20 en 21 oktober 1944: Zware verliezen door mijnen

dagboek van de bevrijdingDe geallieerde troepen deden er 75 jaar geleden ruim een maand over om de bezetter uit West-Brabant te verdrijven. Hoe verliep die weg naar de bevrijding? Deze kroniek in 36 delen beschrijft het van dag tot dag. Vandaag het negentiende: 20 en 21 oktober 1944.

Het is vrijdag 20 oktober 1944 een typische Nederlandse herfstdag; koud en de regen valt met bakken uit de lucht. De Canadezen rukken samen met Britse troepen op drie punten langs het front nabij Woensdrecht, op Belgische grondgebied, op. De Britten bereiken zaterdag aan het einde van de dag met veel moeite Wuustwezel en Loenhout, terwijl de Canadezen op twee plekken richting Essen trekken. De Noord-Amerikanen lijden zware verliezen omdat ze op uitgestrekte mijnvelden stuiten die ook nog eens bomvol booby-traps zitten. Overal liggen omgekapte bomen die voorzien zijn van struikeldraden met explosieven eraan.

Hoop

Bij IJzerhandel familie J. C. van Gurp in Breda hebben ze goede hoop dat de oorlog snel ten einde is, getuige de advertentie die ze in het Rotterdamsch Nieuwsblad zetten. 'Vijlen scherpen. Zoo laat u het ook na den oorlog doen'.

De kinderen van de familie De Groot kondigen groots aan dat hun ouders op 5 november hun zilveren bruiloft vieren in de parochiekerk van de Heilige Joseph in Breda. Maar wie dan langs wil komen, zal geen viering aantreffen. Het bericht eindigt namelijk met de mededeling dat 'wegens tijdsomstandigheden de viering wordt uitgesteld'.

Afweergeschut

Moerdijk wordt ondertussen omgetoverd tot een enorme vesting. De inwoners zien met lede ogen toe hoe de Duitsers het ene na het andere afweergeschut plaatsen in het dorp en langs de Moerdijkbrug. Niet alleen daar, maar ook op de Buitendijk in Fijnaart wordt volgens Huib van Dis afweergeschut geplaatst.

De Ordedienst trekt kaarten over van het kadaster in het gemeentehuis om Duitse stellingen aan te duiden. De bedoeling is die richting geallieerden te sturen. De Duitsers verlaten Fijnaart en trekken naar Roosendaal.

Volledig scherm

Van Dis maakt zich grote zorgen over een incident in Dinteloord, zo schrijft hij in zijn dagboek. ,,Te Dinteloord is in de woning van G. Duivelaar een Duitser neergeschoten. Zeven personen, waaronder vijf vrouwen zijn aldaar gearresteerd en door de Feldgendarmerie (militaire politie) naar Dintelsas vervoerd. Wat zullen de gevolgen zijn?"

  1. Rondleiding op de crisisopvang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’
    PREMIUM

    Rondlei­ding op de crisisop­vang: ‘Verward? Nee hoor, dat ben ik helemaal niet’

    HALSTEREN - Het is vijf uur en eigenlijk zit onze rondleiding bij de crisisopvang van GGZ WNB er wel zo’n beetje op als plots een nieuwe cliënt binnenkomt met de ambulance, vergezeld door politie-agenten. Een jonge man die stemmen hoort en thuis door het lint is gegaan. ,,Wij hebben geen plek, misschien Emergis of Breburg?”, vraagt Claire de Vries zich hardop af tijdens het overleg met de psychiater voordat ze de man gaan beoordelen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom