Volledig scherm
Klaas Otto.

Advocaten Klaas Otto leggen werk neer na afwijzing wrakingsverzoek

ROTTERDAM - De advocaten van Klaas Otto hebben de verdediging van de verdachte gestaakt, nadat een poging tot wraking van de rechters strandde. Klaas Otto (50), oud-voorman van motorclub No Surrender, is vandaag wel verschenen voor de rechter in Rotterdam.

Advocaten mr. Louis de Leon en mr. Robert van 't Land besloten op te stappen, omdat zij menen dat de rechters bevooroordeeld zijn. De Leon vroeg de rechter vorige week de zaak te schorsen, omdat de verdachte psychisch niet stabiel zou zijn. De rechter wees dat verzoek af. Dat was de reden dat de advocaten vanmiddag overgingen tot wraking.

Geheugen

Otto zelf nam vandaag ook het woord. ,,Mijn hoofd zit vol'', zei hij. De rechter probeerde daarop verschillende malen meer uitleg van de verdachte te krijgen, maar Otto reageerde geëmotioneerd dat zijn korte geheugen aangetast is. Hij zou stukken uit het dossier niet meer op kunnen nemen. ,,Ik word afgeschilderd als moordenaar. Dat ben ik niet en dat zal ik nooit worden. Ik ben daar constant mee bezig. Het is elke dag weer een strijd voor mij. Daarnaast is mijn vrouw ernstig ziek. Mijn hoofd zit vol. Ik heb constant hoofdpijn door het onrecht dat mij wordt aangedaan'', zei Otto.

Officier van justitie mr. Greetje Bos verwees naar eerdere rapporten over Otto en stelde zich op het standpunt dat de verdachte in staat is om zijn rechtszaak goed te volgen. Zij eiste dat de rechtszaak doorgaat.

Hechtenis

Wanneer de zaak nu weer wordt opgepakt, is onduidelijk. Otto moet op zoek naar een nieuwe advocaat die zich weer zal moeten inlezen in het omvangrijke dossier. Hij zit sinds de zomer van 2016 in voorlopige hechtenis. Volgens het Openbaar Ministerie is een belangrijke reden voor de hechtenis van Otto dat het gevaar bestaat dat hij getuigen beïnvloedt.

Klik op het blok om meer te lezen over Klaas Otto

Klaas Otto moet voorkomen op verdenking van afpersing, witwassen, brandstichting en mishandeling. Hij wordt verdacht van afpersing en bedreiging van autohandelaar Joop M. in het Belgische Poppel en van afpersing en zware mishandeling van garagehouder Danny van der G. in Bergen op Zoom. Daarnaast wordt hij verdacht van het witwassen van zeker 600.000 euro via onder andere zijn eigen autohandel. Verder zou hij de opdrachtgever zijn van brandstichting en het gooien van een handgranaat  bij de woning van een man in Halsteren. 

Volgens het OM zijn de feiten waar hij nu voor terechtstaat slechts een topje van de ijsberg. De naam van Otto circuleert ook in een onderzoek naar de moord op Hugo van Houten in 2015 in Molenschot. Ook wordt onderzocht of hij betrokken is geweest bij het beramen van een aanslag op officier van justitie Greetje Bos. Zelf ontkent hij in alle toonaarden.

De rechtszaak wordt in plaats van Breda in Rotterdam afgedaan, omdat daar een extra beveiligde rechtbank is.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom