Volledig scherm
Verkeersregelaar Jack Thijs leidt fietsers op de Halsterseweg om via de Nieuwe Molenweg. © Timo Van De Kasteele

Als het aan het Bergse college ligt, komt hier een tweerichtingsfietspad

HALSTEREN - Het college van burgemeester en wethouders wil een tweerichtingsfietspad op de Halsterseweg Noord. De belangrijkste redenen zijn de verkeersveiligheid en het aantal parkeerplaatsen.

,,Het is een fotofinish tussen de twee varianten”, zegt gemeentewoordvoerder Peter van der Graaf. ,,Uit het rapport blijkt dat het tweerichtingsfietspad op een aantal punten beter scoort dan twee eenrichtingsfietspaden.” Zo zijn er meer parkeerplaatsen als er een tweerichtingsfietspad komt. Als er gekozen zou worden voor twee eenrichtingsfietspaden, zou de stoep op bepaalde gedeeltes komen te vervallen. En dat is gevaarlijk voor voetgangers.

Quote

Uit het rapport blijkt dat het tweerich­tings­fiets­pad op een aantal punten beter scoort dan twee eenrich­tings­fiets­pa­den

Peter van der Graaf, woordvoerder

Onderzoeksbureau: tweerichtingspad is beter

Bij het tweerichtingsfietspad vervalt de fietsoversteek ter hoogte van de Oudeweg, wat ook beter is voor de verkeersveiligheid. De redenen zijn om voor een tweerichtingsfietspad te kiezen zijn niet financieel, stelt Van der Graaf. ,,Beide plannen passen binnen de begroting.” Onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV heeft de beide varianten ook onderzocht. Zij concludeerde ook een dubbel fietspad beter scoort dan twee enkele fietspaden.

Maar dat betekent niet dat er geen aandachtspunten zijn bij een tweerichtingsfietspad. Zoals de bromfietsers. De overgang van het fietspad naar de rijbaan is dan namelijk onveilig voor hen. Een ander aandachtspunt zijn de bewoners. Een groot deel van hen is het namelijk niet eens met het plan om een tweerichtingsfietspad aan te leggen. De weg schuift twee meter op richting hun huizen. Zij zijn vooral bang dat er daardoor meer geluidsoverlast komt. 

Quote

Ook bij het tweerich­tings­fiets­pad zijn er aandachts­pun­ten

Langlopende kwestie

Het fietspad aan de Halsterseweg Noord is een langslepende kwestie. Vanaf medio 2017 zijn de gemeente, dorpsraad, fietsersbond en bewoners al in overleg over het fietspad. Zij houden zich bezig met de vraag of er twee eenrichtingsfietspaden (zoals het nu is) of er één tweerichtingsfietspad (zoals aan de Tholenseweg ligt) moet komen.

Maar de verschillende groepen kwamen niet tot een gezamenlijk besluit. Daarom mag de gemeenteraad nu haar mening geven en legt het college nu een voorstel bij de raad. Dat voorstel is dus om te kiezen voor een dubbel fietspad. Zij bespreken het voorstel volgende week. Daarna neemt het college een besluit. De voorbereidingstijd loopt tot eind volgend jaar, de aanslag start dan in het eerste kwartaal van 2021. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom