Volledig scherm
© Roel van der Aa

Bergen op Zoom wil asbestdaken snel verwijderen

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom wil vaart maken met het opruimen van asbestdaken. Naar schatting zijn er nog 4.000 panden waar asbest in de daken is verwerkt. Vanaf 1 januari 2024 zijn, naar alle waarschijnlijkheid,  asbestdaken in Nederland verboden.

De maatregel moet gezondheids- en milieuproblemen door asbest voorkomen.De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) roept gemeenten op niet tot het laatst te wachten, maar werk te maken van het saneren van de asbesthoudende daken. Bergen op Zoom geeft gehoor aan die oproep en wil pandeigenaren aansporen het asbest te verwijderen.  Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de PvdA die er eerder vragen over stelde.

Handhaving

Het saneren van de daken kost niet alleen veel tijd  en geld, het verbod in 2024 zorgt ook voor een kostbare handhavingsopgave. Die opgave kan worden verkleind als veel van het asbest al is verwijderd. 

Vorig jaar is een globale inventarisatie gemaakt op basis van luchtfoto's.  ,,Het aantal asbestverdachte daken is toen geschat op 4.000. Die inventarisatie wordt dit jaar verder verfijnd", zo laat het gemeentebestuur weten. 

Projectleider

Ook komt er een projectleider en wordt er nagedacht over de manier waarop de gemeente eigenaren wil aansporen de asbesthoudende daken voor 2014 te vervangen. Het gaat daarbij ook om daken op schuren en schuurtjes. ,, We werken  nauw samen met de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant.  De omgevingsdienst bekijkt onder meer hoe de communicatie en informatie richting pandeigenaren het best kan verlopen", stelt het college. 

Zonnepanelen

De gemeente is ook voorstander van het koppelen van projecten. Zo wordt gekeken of het mogelijk is het saneren van de daken bijvoorbeeld te combineren met de aanleg van zonnepanelen. 

De gemeente Bergen op Zoom overweegt ook deel te nemen aan een regiobrede collectieve saneringsactie waarin meerdere Brabantse gemeenten en de OMWB samenwerken.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom