Volledig scherm
© Thinkstock

Bergenaar stal 1,5 ton van gehandicapte familieleden

BERGEN OP ZOOM/BREDA - Zes maanden voorwaardelijk en taakstraffen van 240 en 80 uur voor een 68-jarige man uit Bergen op Zoom die voor meer dan een ton heeft gestolen van twee gehandicapten stadsgenoten. Hij deed voor hen de bewindvoering en regelde hun financiële zaken.

De Bergenaar heeft de gehandicapte broer en zus het geld gedurende een lange periode afhandig gemaakt. Hij schreef grote bedragen aan zichzelf over of nam ze op.

Een paar jaar geleden werd hij al veroordeeld voor de verduistering van ruim 43.000 euro van één van beiden. Dus alles bijeen heeft hij zo’n 1,5 ton van hen verduisterd ten eigen bate.

De zaak is te meer treurig omdat de slachtoffers familie van hem zijn. Bovendien handelde verdachte G.W. ook deels vanuit zware privéproblemen. Onder meer omdat hij zelf was getild door West-Afrikaanse oplichters.

Quote

De zaak is te meer treurig omdat de slachtof­fers familie van hem zijn

Argwaan

In 2005 werd hij bewindvoerder en kreeg hij het beheer over het geld van de blinde en zwaar gehandicapte Piet K. Dat was een neef van hem. Piet, een man met de verstandelijke vermogens van een peuter, verbleef in het Lambertijnenhof. Hij overleed vorig jaar op 66-jarige leeftijd.

In 2015 bleken, kort na elkaar, grote bedragen te zijn afgeboekt van de tegoeden van Piet. In totaal voor ruim 43.000 euro. De transacties zorgden voor argwaan bij de bank. Er volgde een strafzaak en de rechter legde de bewindvoerder een taakstraf op van 180 uur. Hij werd terstond ontslagen als belangenbehartiger van Piet.

Zus

Maar, hij regelt op dat moment ook nog de financiën voor de 64-jarige blinde zus van Piet. De verontruste familie besluit nu ook haar boekhouding na te lopen. Dan blijkt eveneens van haar veel geld te zijn verdwenen. Vanaf 2006 geteld voor ruim 102.000 euro. Tegelijk komen nieuwe malversaties ten nadele van Piet aan het licht. In totaal voor 5.000 euro.

Dus alles bijeen 107.000 euro aan verduisteringen, naast het bedrag van de eerdere veroordeling.

Leed

Voor de nieuwe feiten heeft de rechtbank hem nu dus een half jaar voorwaardelijk opgelegd. En twee taakstraffen: 240 uur voor de verduistering van 102.000 euro van de blinde vrouw. En 80 uur voor de tweede diefstal van haar broer Piet (5.000 euro).

Quote

Een heel treurige zaak, waarbij veel leed is berokkend aan twee volkomen afhankelij­ke mensen

officier van justitie

,,Een heel treurige zaak, waarbij veel leed is berokkend aan twee volkomen afhankelijke mensen”, zei de officier van justitie twee weken geleden. Eigenlijk voelde ze toen veel voor celstraf. Maar ze liet meewegen dat de familie daar, ondanks de totaal verstoorde verhoudingen, niet op uit was. Ze vroeg lagere taakstraffen, maar wel negen maanden voorwaardelijk.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom