Volledig scherm
Yannick Verrest (l) en Matthijs van Dam willen zich onderscheiden, onder meer door drums toe te voeten aan hun sets. © Willem Jongeneelen

Bergs dj-duo Verdampt draait en drumt om de gunst van het publiek

BERGEN OP ZOOM - Meedraaien in het afterparty-circuit van de betere festivals. Dat is de ambitie van het Bergse dj-duo Verdampt. Dit jaar mogen ze alvast PopMonument afsluiten.

Twee bevriende muziekfanaten van 25 jaar. Yannick Verrest en Matthijs van Dam kruipen samen achter mengpaneel en draaitafels. ,,Nee, we zitten elkaar nooit in de weg. Meer dan twee handen hebben is een voordeel. We werken met vinyl en die mixer in het midden is ons instrument. Vaak hebben we vier handen nodig om het precies zo in elkaar te draaien zoals wij wensen”, aldus Van Dam.

Muzieksmaak

Quote

Hij heeft een biblio­theek in zijn hoofd en komt met de meest waanzinni­ge tracks aanzetten, ik ben een muzikant en houdt opbouw en dynamiek in de gaten

Matthijs van Dam

De muzieksmaak van beiden overlapt elkaar grotendeels. Van Dam: ,,De kennis en smaak van Yannick over nieuwe muziek is een enorme pre. Wat wil je? Hij groeide op in een platenzaak. Ik opteer meer op mijn gevoel voor ritme. Hij heeft een bibliotheek in zijn hoofd en komt met de meest waanzinnige tracks aanzetten, ik ben een muzikant en houdt opbouw en dynamiek in de gaten.”

Verrest: ,,Als we platen uitzoeken duikt Matthijs iets sneller een donkere bunker in voor stampende industrial en scheurende techno, ik durf ook voor house en melodie te gaan, met soms zelfs invloeden uit de disco, waar Giorgio Moroder lang leidraad voor was.”

Live

Soms staat de toevoeging ‘live’ achter hun naam, zoals op het tijdschema van PopMonument. Dan kruipen ze niet alleen samen achter hun draaitafels, Van Dam gaat dan ook daadwerkelijk live daarbij drummen. 

Quote

Ik drum al sinds ik zindelijk ben en houd van goede, beukende sets

Matthijs van Dam

,,Ik dacht: waar kunnen we onszelf, buiten de muziekkeuze, mee onderscheiden? Ik drum al sinds ik zindelijk ben en houd van goede, beukende sets. Dat natuurlijke drumgeluid is toch net iets anders dan dat van een elektronische sample. Het is aan mij de beats te synchroniseren en de kicks elkaar te laten raken. Dan zie je het publiek zich afvragen wat er aan het gebeuren is.”

Verdampt live: 6 september Les Vedettes in Bergen op Zoom (try-out), 7 september Witte Huis in Rotterdam (try-out), 14 september PopMonument Gebouw-T in Bergen op Zoom

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom